Бюджетът оставя без лекарства болни от рак. Мораториумът за нови медикаменти е смъртна присъда за десетки хиляди.

29.11.2017

Източник: в. Труд

Десетки хиляди пациенти са обречени да останат без лечение от 1 януари 2018 г., ако финансовата рамка на НЗОК за догодина бъде приета в сегашния й вид. Става въпрос мораториума в бюджета върху нови молекули, който на практика забранява с тях да се провежда лечение по здравна каса. Проблемът е, че 15 от тези лекарства са без аналог у нас и в Европа, т.е. те нямат генерик - аналог на оригиналната молекула, с подобен терапевтичен ефект, но по-евтин. "Така пациенти с рак на бъбрека, метастази на гърдата, два вида левкемия, белодробна фиброза, ревматологични проблеми и др. - все инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, остават без всякакво лечение. Ако не се направи спешно поправка в бюджета за НЗОК, гласуването му на второ четене (до 30 ноември) ще е смъртна присъда за тези хора". Това обясни пред "Труд" Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум.

Според финансисти, работили по бюджета за здраве, забраната ще спести около 15 млн. лв. за лечението на тези болести, но липсва финансова обосновка в разчетите.

В същото време ежегодно изхвърляме на боклука около 30 млн. лв. под формата на неупотребени онколекарства. Причината е, че заради липса на адекватна политика, у нас те не се съхраняват във флакони за многократна употреба. Така след отваряне, остатъчните количества се изхвърлят.

 


© 2024 BBA All rights reserved!