Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

12.11.2019

Източник: Zdrave.net 

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 година. При кворум от 208 народни представителя „за“ гласуваха 120, докато „против“ бяха 88. Въздържали се нямаше.

Очаквано парламентарните групи на БСП и ДПС гласуваха срещу бюджета, а депутатите от останалите политически сили го подкрепиха. Около 2 часа бяха нужни за приемането му като дебатите не бяха толкова ожесточени, колкото през предишни години.

Традиционно най-активни в разискванията бяха представителите на опозиционните партии.

Първи в дебатите думата взе депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той даде предложението редките заболявания да преминат под контрола на държавата, а да не бъдат към НЗОК и допълни, че това негово предложение е обсъдено със зам.-министър Жени Начева, както и с управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Проф. Михайлов изтъкна и като един от най-големите проблеми в бюджета  малкото средства, които са отделени за разплащане с чужди здравни каси.

Той засегна и темата със заплащането на медицинските сестри като заяви, че колкото и да се увеличават парите, при сегашният начин на финансиране, те никога няма да стигнат за увеличаване на заплащането на професионалистите по здравни грижи. „Направихте поредна наредба, но вие много добре знаете и аз го знам като бивш изпълнителен директор, когато пред вас стоят контрагентите вие имате сериозни задължения, няколко стотин милиона лева, то вие няма как и тезата, че в лечебните заведения над 50 % трябва да отидат за възнаграждения е абсолютно неиздържана“, заяви той и обяви, че парламентарната група на БСП  няма да подкрепим този бюджет.

„Бюджет на отдалечаващата се реформа, на безхаберието и нарастващите разходи. Бюджет на купеното време на спокойствие от управляващите“. Така оприличи бюджета депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя припомни и проблема с надлимитната дейност, която не се разплаща, а в момента касата мисли как да изплаща лихвите по делата. Според Джафер трябва да се помисли и за заделяне на средства за долекуване и продължително лечение. „Има място за по-смели реформи, но те не са в този бюджет“, завърши тя.

Думата взе и депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия доц. Лъчезар Иванов, който описа накратко параметрите на бюджета и увеличенията по пера в сравнение с предходната година. Той изтъкна и предимствата, които има страната ни в сравнение с другите държави от ЕС – лесния достъп до медицински услуги и въвеждането на иновативни лекарствени продукти. Доц. Иванов допълни и, че България е една от малкото страни в ЕС, която има толкова всеобхватен здравен пакет.

Депутатът от БСП доц. Георги Йорданов пък описа проектозакона така: „Този бюджет ще доведе до запълване на Терминал 2“.

На финал на дебатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че тази  година ще бъде платена цялата извършена дейност в болници. Ако остане ресурс, то с него пък ще бъде платена и част от декемврийската дейност, която по принцип се плаща през януари.

Той допълни, че няма различия с опозицията по отношение на профилактиката, ранната диагностика, долекуването и те трябва да бъдат приоритет. Това трябва да се прави много внимателно, защото работим при определен модел. Всяко едно по-рязко движение би довело да хаос и объркване в системата, заяви министърът.

Така според финансовата рамка през 2020 г. касата ще разполага с 394 млн. лв. повече в сравнение с 2019 г. и ще бъде 4,744 милиарда лева. 2.2 млрд. лв. ще бъдат за болнична помощ, а 1,2 млрд. лв. – за лекарства. Близо 180 млн. лв. ще са парите за дентална помощ. Парите за ПИМП ще са 244 млн. лв., за СИМП - 264,7 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94,3 млн. лв.

 


© 2024 BBA All rights reserved!