България ускори ваксинацията с близо 14% за 10 дни

06.08.2021

България ускори ваксинацията с 13.7% за 10 дни и вече броят на хората у нас със завършен цикъл на ваксинация към 5 август е 1 020 327. Това показва анализ на Българска болнична асоциация на база на данните в Единния информационен портал.

 

За сравнение между 15 и 25 юли броят на хората със завършен ваксинационен цикъл в България е нараснал с 3.9%, а между 5 и 15 юли – с 5%.

 

Най-новите данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията показват, че делът на напълно ваксинираните в България нараства към 5 август до 17.3% спрямо 16.7% към 25 юли. Междувременно за същия период делът на ваксинираните в Полша и Лихтенщайн се запазва без промяна – съответно 54.7% и 53.6%.

 

България обаче остава в дъното на класацията по процент на ваксинирани в рамките на единния пазар на Европейския съюз и към 5 август. Преди нас, но с голяма разлика, се подреждат Румъния – с 32% и Норвегия – с 39.2%.

 

Най-голям е делът на напълно ваксинираните в Малта – 87.6%, следвана от Исландия с 86.5% и Белгия със 74%.

 

„Новата вълна, за която упорито се говори, най-вероятно ще усетим септември – октомври, затова и в момента не е късно да се ваксинира човек“, заяви д-р Боян Христовски, кардиолог и специалист по вътрешни болести в МБАЛ "Света София", през 2020 г. оглавява COVID отделението на болницата. 

 

Той съветва хората да отиват за ваксина здрави, за да може да се създаде необходимия имунитет.

 

„При наличието на автоимунни заболявания, продължителни заболявания е необходима консултация със съответните специалисти и да се прецени дали и кога да се поставя ваксина“, обяснява още д-р Христовски. Според него ако условията позволяват, този път е добре да се вземат управленски решения, които да осигурят „чисти“ болници, защото това е важно най-вече за пациентите, за да са спокойни, да се чувстват защитени и да може да лекуват другите си заболявания.

 

Ваксинацията е важна част от превенцията на Ковид-19. Тя помага да се избегне развитие на тежки форми на Ковид-19 при евентуално заразяване, както и да не настъпи постковиден синдром.

 

Това прессъобщение е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.


© 2024 BBA All rights reserved!