България ще получи 2,3 млн. ваксини срещу коронавирус

31.08.2020

Източник: в. Монитор

 

България ще получи 2,3 млн. броя ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно, след като Европейската комисия подписа договор за производство на 300 милиона дози от препарата, който тества Университетът в Оксфорд.

Още тази година може да бъде подадено искане за сертифицирано на ваксината. Това става ясно от изказване пред Би Би Си на директора на оксфордската група, работеща по създаване на ваксината, Андрю Полард, цитиран от бTV.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и

Република Южна Африка участват 20 хил. души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд известна българска журналистка Мария Спирова.

България е заявила 2 300 000 дози от ваксината срещу COVID-19, които ще получи, когато тя бъде създадена и премине през изпитанията за безопасност, каза здравният министър Костадин Ангелов в петък. Те са предназначени за уязвимите групи от населението - хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия.

Заявката на страната е в рамките на споразуменията, които Европейската комисия (ЕК) договаря с фармацевтични компании от името на държавите членки на Европейския съюз. "Българското правителство е направило сметка за уязвимите групи от хора, които са най-застрашени. Това са хората над 65-годишна възраст, това са хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина и в момента, в който тази ваксина издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата, тази ваксина ще бъде осигурена за българските граждани", обясни здравният министър.

Ваксината за коронавируса няма да бъде задължителна и ще бъде безплатна за хората, които искат да си я поставят, допълни Ангелов.

Европейският съюз иска да осигури ваксини срещу COVID-19 за поне 40% от населението си, съобщи Ройтерс, като се позова на документ, одобрен от здравните експерти на съюза, както и на Великобритания, Швейцария, Норвегия и балканските държави извън ЕС. Според документа "приоритетни" за ваксиниране са над 200 млн. души от общото население от над 450 млн. - сред тях възрастни, хора с хронични болести и здравни работници.


© 2023 BBA All rights reserved!