България пред прага на затихване на COVID-19

18.05.2020

Източник: в. Монитор

България се доближава до прага, при прескачането на който заразата от COVID-19 ще затихва. Това стана ясно от изнесените от Националния оперативен щаб в неделя сутринта актуални данни за ситуацията в страната.

Проф. Тодор Кантарджиев обясни по какви важни три епидемиологични белега се прави анализ на картината, като акцентира на разпространението на коронавируса, което намалявало. "14-дневна кумулативна заболеваемост - на 2 април този показател давате 4,5 на 10 000заболеваемост. В началото на май този показател се качи на 10,7. Защо? Щабът още преди месец каза, че в края на април се очаква увеличение на броя на случаите. Слава Богу, българските граждани спазваха мерките, които бяха навременни, адекватни и дозирани, сега в момента сме 7,8. Имаме тенденция на намаляване на заболеваемостта. Ефективно репродуктивно число - един болен колко души заразява. Потенциалът на различните инфекциозни заболявания е различен. Например един болен с магарешка кашлица може да зарази 17 души. При грипа един заразява един и половина - двама. При коронавирусната инфекция при липса на контрол един човек може да зарази трима", изтъкна проф. Кантарджиев. И продължи: "Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. От чуждите посолства точно от тази информация се интересуват. Когато това

Даниела Дариткова число е по-малко от 1, значи епидемията гасне. Това значи 10 болни хора да заразят 7 или 5. Ако не се взимат мерки, 10 болни могат да заразят 30 души. В момента в нашата страна това репродуктивно число е около 1, като интервалът му е от 0,8 до 1,2. В последните 2 седмици го поддържахме около 1. В първите седмици беше 1,7. В началото на май стана 1,17, а сега е малко повече от 1." Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести подчерта, че ако с малко усилия от обществото обърнем това число да е по-малко от 1, това значи, че "виждаме светлината в тунела на тази епидемия". Третият важен статистически епидемиологичен белег пък бил времето на удвояване на случаите. "Когато тръгнаха нещата след март месец и първите доказани случаи в Габрово и Плевен и когато в края на март имаше едно увеличение на случая беше удвояване на 10 дни, после стана на 12, а сега времето за удвояване на епидемията у нас е над месец", отбеляза той. По думите му мерките са достатъчно ефективни въпреки критиките. "Още са необходими усилия да се спазва отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място", натърти проф. Кантарджиев.

Той уточни, че данните, които се изнасят от щаба, са от аналитичния отдел на В МА. "Това са десетима души, които работят денонощно

В нашата страна имахме 120 000 карантини. Можете ли да си представите какъв ресурс на Гранична полиция, РЗИ по границите и на полицията и жандармерията е хвърлен. Ако ги нямахме тези мерки, щяхме да имаме броя на някои други държави", категоричен бе проф. Кантарджиев.

Иначе от отчета му стана ясно, че за последните 24 часа има 36 нови случая с коронавирус. От заразените на болнично лечение били общо 15 души. Към момента общият брой на болните бил 2211, а активните случаи били 1505. 240 души медицински персонал били сред заразените с коронавирус. В същото време 598 били излекувани, като само в събота били изписани от лечебни заведения поредните 25 души. Броят на починалите пък достигнал 108, като в събота още трима загубили живота си - мъж в "Пирогов", както и 66-годишна жена в същата болница и 31-годишен мъж с диабет в Ямбол. "През последните месеци се натрупа опит, че дори и леко да прекараш заболяването, може да останеш вирусоотделител. Именно заради това в нашата страна изследваме след свършване на срока на лечение болните и ги освобождаваме от карантина само ако не са вирусоотделители", каза още проф. Кантарджиев.

Той коментира и лекарствените препарати, които се прилагат в някои от случаите при заразени с COVID-19. Когато излезе протоколът на най-сериозната медицинска институция в Атланта -Центъра за контрол и превенция на заболяванията, тогава се наложи хлорохина и азитромицина. Ние анализирахме всички тези данни заедно с МЗ. Тогава предложихме само утвърдените протоколи за хлорохина. В момент на световен дефицит нашата държава намери нужната субстанция. Имаме възможност да лекуваме българите с най-доброто и доказано средство против коронавируса", посочи проф.

Кантарджиев. В същото време той изрази възмущението си към критиците на евентуалната бъдеща ваксина срещу COVID-19, преди тя въобще да е създадена, както и тези, които твърдят, че коронавирус въобще няма или не е толкова страшен. Ученият подчерта, че създаването на ваксината отнема много време, тъй като се преминават няколко етапа на изпитвания. "Някои мислят, че коронавирус няма - няма, ама хора мрат. Не само у нас, а и по целия свят. Важно е, че народът ни разбра и в голямата си част спазва изискванията. Надявам се времето да е сухо и горещо, за да се чувства дискомцЪортно вирусът", пожела си проф. Кантарджиев.


© 2024 BBA All rights reserved!