България получава € 15 млрд. от ЕК за кризата, връща 3,3 Еврокомисията предлага рекорден дългосрочен бюджет от 1,85 трилиона евро

28.05.2020

Източник: в. 24 часа

 

Със 750 млрд. евро Еврокомисията предложи да бъдат спасени икономиките на страните членки в кризата с коронавируса. Тези средства са част от нов инструмент за възстановяване, наречен "ЕС от следващо поколение".

България е сред страните победителки, става ясно от окончателния вътрешен документ на Еврокомисията, в който тя предлага страната ни да получи 15 млрд. евро. Приносът на България във фонда ще бъде едва 3,3 млрд. евро. Така се получават 11,7 млрд. чиста сума. Почти същите средства ще вземе Хърватия.

Фондът ще бъде "вграден" в следващия дългосрочен бюджет на ЕС (Многогодишната финансова рамка 20212027), който пък ще достигне безпрецедентните 1,85 трилиона евро. Това обяви шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европарламента в Брюксел. В мотивите към предложението си ЕК посочва, че новият инструмент ще гарантира устойчиво, равномерно и справедливо възстановяване за всички държави членки.

"250 милиарда евро от сумата ще се отпускат като заеми, а останалата част ще се раздават като целеви субсидии. Този план ще бъде предложен на всяка една страна - членка на ЕС", каза Фон дер Лайен.

Най-голям дял от инструмента "ЕС от следващо поколение" ще получи Испания - 149,3 млрд. евро, от които остават 82,2 млрд. евро чисти, след като страната направи своя принос във фонда от малко над

67 млрд. Значителна е подкрепата и за тежко ударената Италия, която ще получи 56,7 млрд., след като даде своя дял.

Очаквано най-голям принос в инструмента за възстановяване има Германия, която получава 51,8 млрд., но трябва да внесе 185,1 млрд. евро. (Как ще разпределят средствата по страни виж таблицата.)

Бюджетът на инструмента за възстановяване от 750 млрд. евро ще се основава на три основни стълба: подкрепа за инвестиции и реформи, стимулиране на частните инвестиции и укрепване на здравната сигурност на ЕС.

Пред ЕП Урсула фон дер Лайен изтъкна, че ЕС е изправен пред избор и всяка страна трябва да реши дали ще върви сама, или ще участва в съвместния отговор заедно с другите. Шефката на ЕК призова страните от ЕС, които гледат с неохота на плановете на комисията, да оставят настрана предразсъдъците си и да подкрепят предложения фонд за възстановяване.

Въпреки че не назова конкретни държави, се предполага, че има предвид т.нар. пестелива четворка - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция.

Планът представлява сложна конструкция, а правните текстове и работните документи на ЕК обхващат над 2000 страници. За първи път съюзът възнамерява да поеме огромен дълг, за да се справи с икономическите последици от коронавируса. ЕК ще използва своя висок кредитен рейтинг, за да изтегли 750 млрд. евро от финансовите пазари за икономическото възстановяване на ЕС.

Заемът трябва да бъде върнат в периода 2028-2058 г.

ЕК предвижда покриването на новите задължения да се извършва чрез редица нови собствени ресурси като повишени данъци за европейските граждани и за дружествата, които работят в ЕС. Фон дер Лайен очаква до края на годината да бъде упълномощена единодушно от Европейския съвет и да бъде подкрепена от мнозинството в ЕП да заеме средствата.

Всяко искане за участие във фонда "трябва да бъде подписано от комисията и от съвета", заяви служител на ЕС, цитиран от "Юроактив".

Първо страните от ЕС ще трябва официално да кандидатстват за фонда и да представят национален план, за да "обяснят" как той ще подкрепи икономическите реформи, договорени по време на Европейския семестър за координация на икономическата политика. След това ЕК ще направи оценка на националните програми спрямо специфичните за съответната държава препоръки.

Страните ще могат да упражняват контрол, като гласуват за одобрение или отхвърляне на националните заявления. Гласуването ще се проведе с квалифицирано мнозинство, което означава, че никоя държава няма право на вето. Държавите ще могат да обжалват решенията.

Предложението на ЕК ще бъде обсъдено от Европейския съвет през юни. За одобрение ще бъде необходимо единодушие сред държавните и правителствените ръководители на страните членки.

 

Франция спря хлорохина за лечение на CОVID-19

Труд  стр. 8  

Френските лекари вече не могат да използват хидроксихлорохин за лечение на случаи на COVID-19, показват нови правителствени правила от сряда, след като два френски консултативни органа заявиха, че лекарството може да представлява сериозен риск за здравето, съобщава АФП.

До това решение се стигна след като Френският национален съвет за обществено здраве отправи предупреждение за рискове при използването на хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, а регулаторните органи прекратиха клиничните изпитания.

Повод за решението даде и изследване, публикувано миналата седмица в британското медицинско списание Lancet, показващо, че хидроксихлорохинът и хлорохинът увеличават риска от сърдечно заболяване и смърт при пациенти с COVID-19.

В последствие Световната здравна организация заяви, че трябва да бъдат прекратени клиничните изпитания с хидроксихлорохин за лечение на заразени с коронавирус пациенти.


© 2024 BBA All rights reserved!