България харчи 5,6 % от БВП за здравеопазване - много под средното за Европа

03.02.2022

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

 

Бюрокращината сякаш е взела връх в здравната система, а причините за това са комплексни. Самите болници не участваме активно в процеса на преговори с изпълнителната власт и във вземането на решения за това в сектора по какъв начин да се променят и движат процесите. Болниците най-добре знаят какво се случва , какви са недостатъците в системата, кое може да стане по-добре, каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

 

Болниците са готови да дадат своя принос, ние имаме идеи и едно от нещата, които е задължително и важно да се случат, е компенсация на цената на тока и природния газ. Наложи се да акцентираме върху това тази седмица поради факта, че от парламента дойде послание, че болниците няма да бъдат компенсирани. Това е доста небалансирано решение на фона на важната роля, който болниците играят в ситуацията на пандемия.

 

"Повече от тревожно е, когато има такъв проблем, да е такава реакцията".

 

Не по-малко от 20-25 процента средно за тази година са очакванията ни са увеличение на клиничните пътеки, посочи Димитрова.

 

С нашите 5,6 процента от БВП за здравеопазване все още сме много далеч от средноевропейското ниво от 8,8%, допълни председателят на Българската болнична асоциация.

 

Има сигнали от множество лечебни заведения, които се затрудняват вече с плащанията на сметките за ток. Ще настояваме всичко над 150 лева от цената за мегават час да бъде компенсирано със задна дата. Готови сме да отстояваме тези искания, защото няма как всичко в гражданския оборот да нараства като стойности, а само здравните услуги да стоят  застопорени с цени от преди десет години.

 

"Вярвам, че болниците ще получат компенсация за тока, защото много от тях вече са поставени на екзистенц- минимума. За мен е въпрос на време, е не дали".

 

Вярвам, че с оглед на заявките, които бяха дадени от новата власт преди изборите, че трябва да има промяна на модела, исканията ни ще бъдат удовлетворени.

 

Продължаваме да чакаме тази изпълнителна власт да заработи и и до нас сериозни послания не е имало. Затова са и отворените писма от наша страна тази седмица. Ние повече не можем да си позволим думите ни да не бъдат чути, посочи Димитрова. 

 

Цената за лечение на пациентите с Ковид варира около 3000 лева, като тук не говоря за тежките пациенти, при които цените могат да скачат и над 10-15 000 лева, каза още председателят на Българската болнична асоциация. 

 

Още за това ще има ли промени в клиничните пътеки, кои трябва да бъдат спешно актуализирани и ще се промени ли клиничната пътека за лечение на Covid-19 може да гледате във видеото тук.


© 2024 BBA All rights reserved!