Буфер от 600 млн. лв. ще покрива разходите за борба с COVID-19

06.11.2020

Източник: в. 24 часа

 

Единен протокол за лечение на пациентите с COVID-19 ще бъде изпратен към всички болници в страната. Той е изготвен от здравните заведения с най-голям опит в лечението на коронавирус.

Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинга в Министерския съвет в четвъртък.

Досега всяко едно лечебно заведение е работило по протоколи, които са достъпни в света и Европа, уточни Ангелов. Така реално всяка болница е следвала собствена практика в лечението на COVID-19. Новият протокол е изготвен на база на българския опит. За да се разпише подобно указание, е нужно време да се види ефектът от лечението на различни пациенти, състоянието им да бъде проследено във времето, да бъдат направени всички образни изследвания и такива на дишането и едва тогава да се определят кои лечения дават трайни резултати. Именно заради това изготвянето на единния протокол се е забавило, обясни министър Ангелов. В него са включени както препаратът ремдесивир, така и хлорокин, допълни здравният министър. Той обаче припомни, че те се приемат само по лекарско предписание и под лекарски надзор.

"Нямаме специфичен медикамент за лечение на COVID. Надяваме се скоро той да бъде открит, както се надяваме Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините и през април те да бъдат тук за българските граждани, които имат желание доброволно да се ваксинират", каза проф. Ангелов.


© 2024 BBA All rights reserved!