Бременните с повишен риск от преждевременно раждане заради COVID-19

09.09.2021

Източник: в. Монитор

 

Повече от година и половина целият свят живее в пандемия. Инфекциозното заболяването COVID-19 подлага на изпитание лекари, здравни системи и учени. Всички са впрегнали сили да се борят с този враг, особено бременните, защото заболяването крие по-голям риск за тях.

 

"COVID-19 по време на бременност е свързан и с повишен риск от преждевременно раждане и неонатална интензивна грижа, тоест има по-голяма вероятност от поява на усложнения. Според препоръките на водещите акушеро-гинекологични дружества в Европа и САЩ препоръчително е бременните и кърмачките да се имунизират", това каза за "Монитор" д-р Елисавета Генчева, която е специалист акушер-гинеколог в МБАЛ "Хигия" - Пазарджик, и има по-специални интереси в областта на високорисковата бременност и раждане. Според нея пандемията може да се развива в благоприятна посока само при достатъчно ниво на имунизации. Такъв е историческият опит с всички останали тежки зарази. В тази връзка акушер-гинекологът посочи, че от европейските държави може би първа Дания, която постигна след затваряне около 80 процента ваксинирано население, се отвори за обществен живот и към света.

 

Д-р Генчева споделя, че за щастие от началото на новата четвърта вълна все още нямат пациентки, които са хоспитализирани и са с COVID-19 в лечебното заведение, в което тя работи. За съжаление не така стоят нещата с предишните вълни на коронавирусната инфекция. По думите й при предишните вълни повечето бременни, приети за лечение в болница, са били в средно тежко състояние. "Жените, които бяха близо до термин за раждане при заразяването си с COVID-19 и които родиха, обаче бяха високорискови, с тежки акушерски усложнения с пълен обхват лечение. За щастие всички бяха изписани здрави и в добро състояние, както и техните бебета", разказва д-р Генчева. Тя обясни още, че бебетата, чиито майки са прекарали заболяването, докато са били бременни, са защитени. Това се дължи на IgG или т.нар. имуноглобулин G, който има множество функции в организма.

 

При бременност IgG преминава през плацентата и майчината кърма и води до придобиване на пасивен имунитет за новороденото, поясни акушер-гинекологът. За нея е по-труден отговорът на въпроса кога и дали ще се постигне колективен имунитет, особено след появата на Делта варианта. "При наличието на Делта варианта създаването на колективен имунитет спрямо основния вариант на коронавируса намалява силно възможността за тежка заболеваемост и висока смъртност. Което и е основна цел на всяка имунизация. В момента 97% от заболелите не са ваксинирани", обясни специалистът. По думите й при съществуването на вече няколко варианта на коронавируса повторно заразяване с COVID-19 е възможно както при преболедували, така и при ваксинирани пациенти. Тя обаче подчерта, че целта на ваксината всъщност е елиминиране на тежко протичане на заболяването и недопускане на висока смъртност, както и повторно заразяване при ниско ниво на вирусните частици.

 

Според д-р Генчева трудно може да се прогнозира как ще протече четвъртата вълна и дали ще е по-различна. Тя отбеляза, че в България има много висок процент нерегистрирани, но реално преболедували хора. "В България при предишните високи нива на заболеваемост боледуваха и починаха предимно възрастни хора със съпътстващи заболявания, а в момента се наблюдава трайна тенденция за висока заболеваемост сред по-младото население констатира специалистът и засегна един друг тревожен проблем - издаването на фалшиви сертификати за ваксинация. По думите й това дискредитира не само честта на гилдията и успеха на ваксинационния процес, но и усилията на всички медици, участващи в борбата срещу пандемията. Специалистът обясни, че е трудно да даде прогноза колко ще продължи четвъртата COVID вълна. Такава може да се направи само ако противоепидемичните мерки се спазват - абсолютно задължително и паралелно с това се засилят темповете на ваксинация. В момента, за съжаление, това не се наблюдава, споделя акушер-гинекологът. Самата тя е ваксинирана, защото вярва в науката. "Лекарите трябва да дадат личен пример. Всички в семейството ми също са ваксинирани", казва д-р Генчева.

 

Този материал е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюзНационална пациентска организацияНационално сдружение на частните болнициБългарски фармацевтичен съюзЦентър за защита правата в здравеопазванетоБългарска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

 

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.

 

Статията е публикуана и на сайта на в. Монитор


© 2023 BBA All rights reserved!