Борисов поиска общ медицински щит за ЕС

01.09.2020

Източник: в. Монитор

 

Да бъде създаден общ медицински щит в ЕС - т.е. общ протокол за действие, който да е с червен, жълт и зелен код, настоя премиерът Бойко Борисов в речта си на стратегическия форум в словенския курорт Блед, събрал лидерите от Централна и Югоизточна Европа. Темата на дискусията бе бъдещето на общността след Брекзит и пандемията COVED-19, като българският министър-председател е направил общо две изказвания в рамките на 4юрума.

Според Борисов е наложително да има общ медицински протокол за действие, за да знае всяка държава в ЕС как да действа при дадени условие и да се следва един и същи план. Борисов отново изтъкна, че няма по-добро място от ЕС, а ЕК е свършила много работа, но припомни, че вече сме септември, идват зимните грипове, а на места има и миграционна вълна. "Трябва да има единен протокол за Европа, за да се знае училищата ще бъдат ли отворени", посочи той и добави, че с него ще се знае и дали ще функционират и детските градини, дали да се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин. Той напомни, че всяка една държава в ЕС трябва да осигурява зелен коридор за тировете за транспорт. По думите му е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване.

"Освен хилядите човешки животи и пари, работните места, които загубихме, загубихме и найважната битка - за психическото здраве на хората каза Борисов. Според него сигурността и психическото здраве на хората са най-важни. По думите му всеки един човек се събуждал с мисълта дали има сигурност. ,Д ние какво им казваме всеки ден - втората вълна, че е по-лоша от първата", аргументира се премиерът. В тази връзка той изтъкна, че протести има в цяла Европа, а хората дори не знаят дали има или няма коронавирус. В същото време още няма ваксина.

Борисов припомни инициативата на председателя на ЕК Урсула фон дер

Лайен за глобален отговор на пандемията, която от първата кампания за събиране на средства през май 2020 г. до началото на август е събрала близо 16 млрд. евро, като я приветства. "Това е силен и ясен сигнал за глобална солидарност", изтъкнал той. всички искаме да бъдем по-добре подготвени и да реагираме по-ефективно на кризите. В рамките на ЕС са необходими солидарност и единомислие между държавите членки за да бъдем силни в справянето с кризата", настоя премиерът, като обясни, че предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени отвсякога. Той припомни пред лидерите, че пандемията е поставила на изпитание здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за нестабилност и несигурност. "Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март месец се надпреварвахме коя държава първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински облекла, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили", заяви Борисов в речта си, като изтъкна, че страната ни се е справила добре с пандемията и очерта и другите постижения на България приемането ни в чакалнята на еврозоната

"до февруари пък сме били страната с най-нисък външен дълг в Европа. Готови са и всички инфраструктурни проекти, в това число и терминалът за втечнен газ от Гърция. Накрая Борисов отбеляза, че сме на най- трудното място - между Крим, Турция и Черно море. По време на форума пък чешкият премиер похвали Борисов и България, че пазят добре външната граница.

 


© 2024 BBA All rights reserved!