Болниците увеличват двойно леглата И личните лекари ще получават по 1000 лв. Дават 80 млн. лв. за борба със заразата, с 15 млн. купуват тестове

09.11.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Нови 80 млн. лв. за борба с епидемията ще отпусне правителството за болниците, личните лекари, тестове и за разкриване на COVID зони в поликлиники в големите градове. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Болниците ще увеличат леглата за болни от коронавирус от 10 на 20% от капацитета си. Това трябва да доведе до двойно увеличение на възможностите за такива пациенти. В големите болници за COVID ще са 50% от леглата. За това те ще получат 50 млн. лв. допълнително от държавата.

С 15 млн. лв. ще се купят антигенни тестове. Обсъжда се пациенти с изявени симптоми и положителен бърз тест да не правят PGR, за потвърждаване заразяването с COVID.

5 млн. лв. ще са за доболничната помощ. И личните лекари ще получават по 1000 лв. на месец.

Вече всеки трети тестван е положителен, а двуседмичната заболеваемост надхвърля 300 на 100 000 души. Затова се налага тази реорганизация в медицинската помощ, каза Ангелов.

В София и в другите големи градове ще има COVED зони в някои поликлиники. В тях ще работят лекар, медсестра и лаборант. Те ще преглеждат хора със съмнения за коронавирус, ще правят антщгенни тестове и по преценка снимки на бели дробове. Към тях ще изпращат личните лекари, разказа столичният кмет Йорданка Фандъкова. Разкриването им ще струва 3 млн. лв. месечно. А освен 1000лв. на персонала държавата ще дава и по 10 лв. на преминал пациент.

Новите мерки трябва да бъдат одобрени от кабинета в понеделник, а от сряда в София да заработят първите зони в ДКЦ-та

Новите зони трябва да разтоварят линейките, защото столицата отбелязва рекорд от над 500 обаждания през деня и повече от 350 през нощта, каза шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев.

При заболеваемост от 600 души на 100 000 всяка болница с интензивно отделение ще отдели 50% от леглата за COVID, каза Ангелов.

Подготвя се и законов механизъм, който да ограничи износът на лекарства срещу коронавирус, за да няма дефицит у нас.

Все още се обсъжда и в какъв часови диапазон да е зеленият коридор за възрастни - от 8 до 10 ч, от 10 до 12 ч или да има два - сутрин и вечер.

Днес на среща с образователния министър Красимир Вълчев ще се вземе решение как да продължи обучението в училищата и университетите след 12 ноември.


© 2024 BBA All rights reserved!