Болниците увеличават заплатите от 1 юли

26.06.2019

Източник: в. Монитор

Болниците имат готовност да увеличат възнагражденията на работещите в тях. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след посещението си във Варненската многопрофилна болница "Света Анна". По-късно той се срещна и с директорите на лечебните заведения във Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе.

Увеличението, което се предвижда в повечето от тях, ще бъде между 150 и 250 лева. То трябва да е факт от 1 юли, като ръководството, персоналът и синдикатите ще преценят дали същото да бъде получено под формата на увеличение на основната работна заплата, под формата на допълнително материално стимулиране или съчетание от двете, коментира още министър Ананиев. Важно е да подчертаем, че средните брутни работни заплати в тези 9 болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни фижи, а на лекарите са значително по-високи, уточни той.

"До момента представих методиката за сформирането на разходите за персонал и формирането на работните заплати пред ръководителите на девет от областните болници, каза още Ананиев. -Разходите за персонал трябва да бъдат не по-малко от 50% от общите приходи, които получава конкретното лечебно заведение. Освен това допълнителните плащания за постигнати резултати не могат да надхвърлят 50% от общите разходи за персонал, с изключение на допълнително разпределение на приходите, които идват от клинични проучвания и от приходите от извършени услуги, утвърдени по ценоразпис на лечебното заведение. Трето, максималният индивидуален размер на допълнителното материално стимулиране за немедицинския персонал не може да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския персонал не може да надхвърля три пъти размера на основната работна заплата", каза още министър Ананиев.


© 2024 BBA All rights reserved!