Болниците ще купуват по облекчен ред липсващите лекарства

23.01.2018

Източник: в. Сега

Облекчения при доставката на липсващи от пазара медикаменти предлагат депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова и Данаил Кирилов. Лекарства, които са разрешени за употреба у нас, но липсват от пазара, а са без алтернатива за даден пациент, да не се поръчват с търг за обществена поръчка, както е в момента, гласят предложените поправки в Закона за обществените поръчки.

"Става дума само за лекарства, които се плащат от Фонда за лечение на деца. Те се купуват от болниците, а има спешни случаи, при които няма време да се провежда процедура за обществена поръчка", обясни Даниела Дариткова. Освен това мотивите на вносителите гласят, че е трудно да се планират и прогнозират доставките на подобни медикаменти, тъй като са основно за редки болести, и затова е сложно медикаментите да се осигуряват предварително.

Поправката, която те предлагат обаче, не касае само лечение на деца, а осигуряване на десетки базови медикаменти, голяма част от които в онкологията. Законът за лекарствата налага създаване на списък от здравното министерство - "когато лечението на съответно заболяване е без алтернатива в страната, за конкретен пациент може да се прилага лекарствен продукт, който е разрешен за употреба в страна - членка на ЕС, разрешен е за употреба у нас, но не се разпространява на българския пазар". За медикаментите от този списък има специален ред на доставка - когато комисия в съответната болница реши, че на даден пациент може да помогне единствено препарат оттам. В такъв случай болницата има право да поръча доставка от търговец, въпреки че медикаментът липсва от пазара у нас. Именно за този списък е исканото от депутатите от ГЕРБ изключване от реда на закона за обществените поръчки.

Последният списък, качен на сайта на здравното министерство през лятото на миналата година, включва около 30 медикамента. Сред тях са базови препарати за химиотерапия като блеомицин, дакарбазин, още редица евтини препарати за рак, лидокаин и дори диуретикът фуросемид. Те не са само за деца. Тези лекарства липсват от българския пазар, тъй като производителите им смятат за нерентабилно да ги предлагат заради ниските цени. За да се плащат с обществени средства, медикаментите у нас трябва да са с най-ниската цена в ЕС. Затова и в последните години производителите изтеглиха от пазара стотици евтини генерици.

Лекарствата от този списък не подлежат на ценова регулация у нас и често имат само един доставчик, гласят още мотивите на депутатите от ГЕРБ доставките на тези препарати да не са с обществена поръчка, а болниците да ги поръчват директно на търговците.

 


© 2024 BBA All rights reserved!