Болниците с право да превишат месечния бюджет с 3%

11.05.2017

Източник: в. Монитор

Болниците работят с тримесечни бюджети от 1 април и могат да ги изразходват заедно с още до 3 на сто в повече от предвиденото, като тази възможност е за всеки месец в тримесечието. Това съобщи подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров след среща между ръководствата на касата и Българския лекарски съюз и управители на държавни, общински и частни болници.

По думите му, ако в първите два месеца тези три процента не бъдат изразходвани, през третия месец могат да се изразходват до 9 наето. Предстои и проверка по районните здравноосигурителни каси, чрез която ще се види къде и дали има излишък на средства. Ако се установи, че има

непохарчени пари

те ще бъдат разпределен в други каси, в които е установен недостиг, каза още д-р Петров.

За тази година месечно за болниците в бюджета на НЗОК са предвидени над 137 млн. лева. Предвижда се през юни той да бъде коригиран.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви, че въпросът за бюджетите на болниците отново ще бъде поставен пред ръководството на касата по време на следваща среща, тъй като има лечебни заведения, в които и с използването на тези 3 процента в повече, средствата не са достатъчни.

Лекарският съюз ще поиска от новия състав на надзорния съвет на НЗОК да реши как и откъде ще се осигурят средства за плащане на

надлимитната дейност

извършена от болниците в периода април-ноември миналата година, която е близо 19 млн. лева, каза още д-р Грозев.

Срещата между ръководствата на НЗОК, съсловната организация и управителите на лечебни заведения беше провокирана от оплаквания на шефове на болници, че средствата са намалени драстично.

Действително на някои места има намаление на бюджетите, каса председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Има места, на които и тези 3% не довеждат до сумата от 137,243 млн. лева, допълни той и припомни, че съсловната организация беше договорила с тази сума да разполагат всеки месец лечебните заведения.


© 2024 BBA All rights reserved!