Болниците с повече пари за лечение на туберкулоза и психични болести. Получават по 2 лв. отгоре и за издаване на ТЕЛК решения.

21.08.2020

Източник: в. 24 часа

 

Здравното министерство ще отпуска повече пари на държавните и общинските болници за лечение на туберкулоза, психични заболявания и издаване на ТЕЛК решения, предвижда проект за промени в наредбата за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на МЗ.

С между 5,80 и 7,30 лв. скача субсидията, която министерството ще плаща за леглоден на 28 болници, които лекуват и диагностицират туберкулоза. В зависимост от нивото на компетентност и терапията, която ще се прилага, тези лечебни заведения ще получават между 63 и 80 лв. за пациент на ден. За преглед пък болниците ще получават 44 вместо досегашните 40 лв., а за лечение и проследяване амбулаторно, в тубдиспансер например - по 66 лв. на месец.

От 3,50 до 4,60 лв. повече ще получават и психиатриите и психиатричните отделения за лечение на пациент на ден. В зависимост от нивото им на компетентност сумата, която здравното министерство ще изплаща, е от 38 до 50 лв. за ден.

Ръст има и в сумата, която ще получават болниците за издаване на ТЕЛК решения. Тя скача с 2 лв. - от 27 на 29 лв., като договор със здравното министерство за медицинската експертиза са сключили 50 болници, посочват от МЗ.

Към момента МЗ има договори с общо 157 болници за медицинска помощ и центрове за психично здраве, които извършват съответните дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и могат да получат субсидия по тази линия.

Проектът на наредбата регламентира и промяната, която депутатите окончателно приеха на последното си заседание преди лятната почивка - здравното министерство да може да субсидира болниците за поддържане на инфекциозните отделения, така че да работят без проблем при разпространение на заразна болест. Ще могат да финансират и частни болници, но само в извънредно положение или обстановка. Условията, на които ще трябва да отговаря болницата, е да има освен инфекциозно отделение, и 24-часова лаборатория, аптека и денонощен прием на инфекциозно болни. Субсидията ще зависи от това за колко легла са сключили договор със здравната каса и колко леглодни за инфекциозни болести са отчели. Според нивото на компетентност разчетите на МЗ показват, че разходите за едно легло за година ще варират от 15 000 до 35 000 лв.


© 2023 BBA All rights reserved!