Болниците пълни, оборудват нови легла

15.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Болниците в Бургас, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Монтана Враца, които приемат пациенти с коронавирус, са пълни, спешно се разкриват нови легла, съобщават по места. Най-зле е положението в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас, където всичките 16 легла са заети, а лекари и сестри работят на предела на силите си, каза д-р Ростислава Кръстева, зам.-началник на отделението. От ръководството на държавната болница са притеснени, че може да се стигне до криза с инфекционистите.

Шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров съобщи, че в Карнобат преди ден терапевтичното отделение е било преобразувано в инфекциозно с 20 места. Болни от Бургас вероятно ще бъдат пращани там. (Още за ситуацията - на 21-а стр.)

Според изпълнителния директор на областната болница ,Д-р Иван Селимински" в Сливен д-р Васислав Петров ситуацията през октомври се усложнява, тъй като от началото на месеца досега в инфекциозното отделение са приети 39 души. Отделно са осигурени легла за пациенти с други инфекциозни заболявания. Затова от болницата са поискали разкриването на още 10 легла за кови д пациенти.

"Персоналът прегаря, но държи", каза пък директорът на университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркови чв Стара Загора проф. Йовчо Йовчев. В Инфекциозната клиника са настанени за лечение 24 заразени с коронавирус, свободните легла са 4. "При необходимост може да разкрием още 100 легла, разбира се, за сметка на други клиники и болести", увери проф. Йовчев.

Единственият пулмолог в МБАЛ "Иван Скендеров" в Гоце Делчев е в болнични, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Леглата на отделението по пулмология ще бъдат пренасочени към инфекциозното отделение. "Имаме нужда от медицински сестри и лекари от всякакви специалности без АГО. Действително някои колеги са уморени, изнервени и са на ръба на силите си", каза директорът на болницата д-р филибев.

Запълнен е капацитетът на ковид отделенията в областната болница в Благоевград, свободните легла са 4-5.

"Медикаменти и предпазни средства има в болницата в Монтана, но не достига медицински персонал за справяне с COVID-19. Набираме допълнително лекари, санитари и медицински сестри", каза управителят д-р Тони Тодоров.

Ковид отделението е запълнено, заети са всичките 22 легла, някои от случаите са много тежки. Очаква се разрешение от Министерството на здравеопазването да се разкрият още 14 легла.

В белодробната болница във Враца в момента се лекуват 18 души с ковид инфекция, съобщи управителят й д-р Костадин Шахов. Според него не е ясно колко още ще издържи лечебницата на наплива от заразени. Сега само най-тежките случаи сред заразените се прехвърлят в инфекциозното отделение на врачанската многопрофилна болница. В момента там няма пациенти.

Свободни легла засега има във Варна, Ловеч, Силистра, Пловдив, Пазарджик и Плевен.


© 2024 BBA All rights reserved!