Болниците още чакат 25 млн. лв. за второто тримесечие на годината

05.11.2021

Източник: Zdrave.net 

 

„Моля да съдействате за незабавно разпределение на специално определените 25 млн. лв. към болниците, които са разкрили легла за лечение на COVID пациенти през второ тримесечие на 2021 г.“ Това се казва в писмо от ББА, НСОМБАЛ и Сдружението на общинските болници във връзка и с приключването на бюджетната година и решение на НЗОК от 29 април.

 

Молбата е отправена до д-р Александър Златанов, председател на Надзорния съвет на НЗОК, проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването и д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

 

Съгласно този документ ресурсът за болнична медицинска помощ за времето на обявена извънредна епидемична обстановка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 25 млн. лв., следва да бъде разпределен между всички лечебни заведения за болнична помощ, договорни партньори на НЗОК, които са разкрили легла за лечение на COVID пациенти през същия период. Разпределянето трябва да е за всеки „преминал“ пациент, при съотношение 3:1 за интензивен – неинтензивен пациент и за бременни жени и родилки – отчетени по КП 5 с придружаващо заболяване COVID-19, се посочва в писмото.

 

„Второто тримесечие отдавна е приключило, няколко пъти сме сезирали институциите, че болниците очакват този ресурс. На срещата на всички болници с МЗ, БЛС и НЗОК, проведена на 18.10.2021 г., проф. Салчев потвърди, че тези 25 млн. лв. са неразпределени и са налични в бюджета на НЗОК. Обръщаме внимание, че сумата е преведена на НЗОК целево и следва да се изплати към лечебните заведения, без да се изчаква установяване на излишъци“, се казва още в писмото.

 


© 2024 BBA All rights reserved!