Болниците искат да се освободи доплащането за лечение

06.08.2019

Източник: в. Сега

 

Преди да се правят промени в здравния модел, трябва да се реши въпросът с недофинансирането на системата, а една от незабавните мерки за целта е освобождаване на доплащанията. Това гласи изявление след съвместна среща на всички болнични асоциации в България Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници в България

От болниците не уточняват как трябва да стане това и какви доплащания да се регламентират, но в момента по закон от пациентите не може да се иска да доплащат за лечение, финансирано от здравната каса. За сметка на това обаче напълно легално те може да плащат за избор на екип, допълнителни екстри и такси извън лечението. Затова и често се предлагат самостоятелни стаи, сестрински постове, консумативи, а на места цените на лечението без направление по линия на НЗОК са доста солени например 140 лв. за преглед.

"Всички присъстващи се обединиха около становището, че реформа във финансовия модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени, и всички те са пряко свързани с недостига на финанси в сектора", пишат от болниците. Според тях е нужно "предприемане на незабавни мерки за преодоляване на недофинансирането на здравната система", като това са "определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч. клиничните пътеки, освобождаване на доплащанията, определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел".

Болниците за пореден път поставят и въпроса за неизплатената над 4 г. от здравната каса т.нар. надлимитна дейност - отчетени, но неплатени от касата случаи, тъй като са над определения от нея лимит за всяка болница.

МОДЕЛЪТ

Последното предложение на здравното министерство за промени в модела е за пълна демонополизация на здравната каса и запазване на 8% вноска, за която да се конкурират частните дружества. Идеята е фондовете да работят по основен пакет, определен от здравното министерство и съсловните организации на медицинските специалисти. Цените по него обаче ще се договарят между изпълнителите - болници и лекари, и фондовете. Лечебните заведения ще могат да формират сами цените на услугите си извън основния пакет, които ще се плащат или през допълнително доброволно застраховане, или кеш, както е и сега, предвижда моделът. Засега е отпаднала по-старата идея именно за официализиране на доплащанията - болниците сами да формират цени, а ако те са над поетото от фонда, да се плащат от пациента.


© 2024 BBA All rights reserved!