Болници спират плановия прием заради лимитите

08.06.2017

Източник: в. Сега

Болниците в цялата страна продължават да предупреждават, че лимитите, спуснати от здравната каса, не им позволяват да работят нормално. В средата на юни болницата в Добрич може да спре плановия прием, предупреди директорът д-р Трифон Йорданов, цитиран от Topnovini.bg.

Надлимитната дейност на болницата за май е около 35 000 лв., като в последните осем дни на месеца плановите дейности също са били спрени заради липса на пари. Прогнозата за юни е надлимитната дейност да достигне 100 000 лв. Ако бюджетът не бъде променен, ще се наложи плановите дейности да бъдат спрени още в средата на месеца, каза Йорданов. Той все пак уточни, че 80% от пациентите на болницата са спешни и тяхното лечение няма да се разсрочва.

Заради намаления лимит общинската болница "Царица Йоанна" в Провадия е застрашена от фалит. "Това, което получаваме от здравната каса, не стига само за фонд "Работна заплата". Получава се така, че след 23-24-то число има планови пациенти, които се връщат", коментира управителят на лечебното заведение д-р Светослав Неделчев пред БНТ.

Всяка година община Провадия заделя пари за здравното заведение. През май обаче се е наложило да бъдат преведени 40 000 лв. допълнително, за да бъдат платени сметките за ток и лекарства. Парите пак не достигат и това е наложило съкращение на хора. "Въпреки субсидирането около 8-10 хиляди лева не достигат. 3 бройки и половина ще бъдат съкратени", обясни Неделчев.

***                                          

НА ДНЕВЕН РЕД

Предстои здравната каса да преразгледа лимитите на болниците, не е ясно каква част от тях може да получат повече пари.


© 2022 BBA All rights reserved!