БОЛНИЦИ ОСТАВЕНИ БЕЗ ПАРИ ЗА ИНФАРКТИ За да се вместим в лимитите, трябва да спрем да лекуваме, възмущават се медиците

15.07.2016

Източник: в. Телеграф

Болници са принудени да лекуват пациенти с инфаркт и други спешни случаи, без да получават пари за това от здравната каса.

Трупаме дългове заради лимитите на бюджетите, които ни бяха наложени от НЗОК миналата година, алармираха шефове на лечебни заведения. През 2015 г. болниците трябваше да се вместят в 90-95% от парите, които са изхарчили през 2014 г. Заради ограниченията в бюджета дейности за 60 млн. лв. са извършени, но не са заплатени от касата, защото са над лимита.

Спешно

Лекарите са категорични, че тези задължения са натрупани основно от спешните пациенти. "След като болница е минала лимита си и в нея идва пациент с инфаркт, тя не може да го върне. По закон лечебните заведения нямат право да отказват спешни случаи. В същото време НЗОК не плаща тези надлимитни дейности. Как да процедираме? Как да върнем пациент с инфаркт? В същото време лечението по една пътека струва 3500 лв. Не можем да отказваме на болните - ако дойде на първо число, какво трябва да му кажем -ела другия месец или по-другия?! Ако болниците искат да се вместят в лимитите, трябва да спрат да лекуват", възмущават се медиците.

Значителни дългове трупат лечебните заведения, които имат спешни приемни отделения, трето ниво на реанимация и много звена. Това са големите университетски болници като Александровска, Военномедицинска академия, "Пирогов", "Софиямед" и др. Същевременно персоналът бяга от болниците, защото няма как да се компенсира недостигът на средства освен с орязване на работните места. Лечебните заведения дължат големи суми на работниците си заради надлимитната дейност, на доставчиците си и т.н. В същото време парите, икономисани от неплащането на надлимитната дейност, отиват за лекарства и консумативи. Касата дава над милиард и половина лева за тях всяка година. Харчовете само за медикаменти са стигнали един милиард, а за консумативи са изразходвани 200 млн. лв. Болниците пък купуват лекарства за още 300 млн. лв. Почти 50% от парите в касата отиват за лекарства и консумативи.

Решение

"Надзорът на Националната здравноосигурителна каса може да вземе решение да изплати лимитите на болниците. Той обаче винаги взема решение да се изплатят парите за лекарства, а на болниците -не", обясняват болнични шефове. Лечебните заведения протестираха многократно срещу ограниченията в бюджета, но без успех. Те атакуват лимитите пред Темида и чакат решението на ВАС по казуса


© 2024 BBA All rights reserved!