Болници осъдиха НЗОК за 1 млн. лева

06.11.2019

Източник: в. Монитор

 

Болници са осъдили Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за неизплатени надлимитни дейности. Главницата е 1 млн. лева. Това съобщи за "Монитор" заместник здравният министър Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет на касата. Тя уточни, че решението е минало на всички възможни инстанции и е окончателно. По думите й средствата ще бъдат изплатени, но няма да е от перото за плащания на болниците. Според нея вероятно ще бъдат взети пари от резерва за тази цел.

Заведени са още дела за изплащане на надлимитната дейност. Те са за около 50 млн. лева, но все още по тях няма решения и са на различни инстанции, съобщи още зам - министър Жени Начева. Тя изчисли, че ако всички лечебни заведения решат да подадат искове за изплащане на надлимитните дейности от страна на НЗОК, таксите и неустойките по делата ще бъдат за не по-малко от 12 млн. лева, като в това число не влизат главниците, за които биха предприели съдебни действия.

Тези въпроси са обсъдили надзорниците на последното си заседание преди седмица.

По време на заседанието управителят на касата д-р Дечо Дечев е заявил, че разходите за административни дейности в проектобюджета на финансово-осигурителната институция за догодина е 24 млн. лева. Според него тази сума или части от нея могат да бъдат употребени за въпросните плащания, ако болници осъдят касата.

Предложението на НЗОК за издръжка предвид бюджета за 2020 година са с 12 млн. лева повече, отколкото са сега. Жени Начева обясни, че становището на здравния министър Кирил Ананиев е тези допълнителни средства да бъдат употребени за плащания в болничната помощ. За да има сигурност, въпреки разпоредбите на Закона за здравното осигуряване, според които резервът ще се използва при текущо отклонение от тенденциите за непредвидени и неотложни обстоятелства в усвояването на здравноосигурителните плащания, ние предлагаме един изричен текст, който да дава право на Надзорния съвет в случай на възникване на разпореждания на съда, които са оценени на този етап в прогноза минимум 12 млн. лв. да може средства от оперативния резерв да се насочват за плащания именно по влезли в сила съдебни решения, уточни заместник-министър Начева.

Болниците да имат годишни бюджети. Това пък предлага надзорникът д-р Иван Кокалов от КНСБ, който в Надзорния съвет на касата е от квотата на работещите. Според него така ще им се осигури по-голяма финансова гъвкавост. Този вариант предстои да бъде обсъден занапред.

Гарантираният бюджет е твърде рисков за лечебните заведения, ако бъде въведен, коментира пред "Монитор" заместник-министър Жени Начева.


© 2023 BBA All rights reserved!