Болници фалират и изчезват, хиляди българи не са виждали лекар от години

20.12.2022

Източник: Bulgaria on air

 

"Сериозна болнична структура е пред затваряне заради финансов колапс. ББА отдавна алармираше, че в контекста на тежката инфлация болничните структури ще фалират. Ние сме от малкото отрасли, при които актуализацията не следва адекватно темпа на инфлация. Ние сме хронично недофинансирани. Това са болници, които са насочени към социално слабата част на населението, а в същото време мениджмънтът им е много труден. Съобразяваш се с общински съвети, всичко е много бавно", коментира зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) доц. д-р Цветелина Спиридонова в "България сутрин" по Bulgaria on air. 

 

"Все още имаме добри лекари, над тях трябва да стоят кадърни мениджъри. Лекарите и сестрите са преките изпълнители на здравната услуга. Възхитително е някой в момента да заеме поста на министър на здравеопазването. Здравето на българския народ се формира от усилието на всички лекари и сестри, трябва да има баланс в системата. Досега д-р Меджидиев се справя отлично", каза още д-р Спиридонова.

 

Д-р Спиридонова говори и за ежегодната кампания, която има за цел да се достигне до най-отдалечените краища на България и до хора, "за които лекарят е като събитие в живота". 

 

"И тази година ББА успя да реализира подобна благотворителна кампания - 1992-ма пациенти от над 15 селища. Над 30% от пациентите, които са прегледани там, в последните две години не са общували с лекар. Има много неосигурени пациенти, които нямат достъп до здравната система. Живеят едва ли не в състояние на бедствие. Чувстваха се притеснени и поласкани, че имат досег до лекар - безкрайно щастливи и благодарни са", посочи зам.-председателят на ББА.

 

По думите ѝ факторите конкретно за този проблем са комплексни - на първо място това е кадровият дефицит, тъй като лекарите отиват в по-големите градове. На второ място е деструкцията на периферната болнична система - малките болници постепенно затварят.

 

"Личните лекари не могат да бъдат в 5 села, които са разпръснати по хълмовете в даден регион. Хората се самолекуват. Най-много имат достъп до аптекаря в близка аптека в дадено село", изтъкна д-р Спиридонова.

 

Гледайте целия разговор във видеото тук


© 2024 BBA All rights reserved!