БОЛНИЦИ БЕЗ ЛИМИТ, НО СЪС ЗДРАВ КОНТРОЛ, ПРЕДЛАГА ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР

07.06.2017

Източник: в. Дума

Да има болници без лимит на дейностите, но над тях трябва да се извършва постоянен контрол. Тази идея лансира здравният министър Николай Петров. По думите му болниците трупат дългове, защото имат определени лимити, които се определят от НЗОК. Заради това трябва да се определи кой е спешен пациент и така да се извършва контрол. Относно задълженията на болниците Петров заяви, че изходът от спиралата на задлъжнелите болници минава през намирането на повече приходи и оптимизиране на разходите, без това да повлияе върху качеството на услугата. Здравният министър заяви, че ще се опита да приложи този модел във всички здравни заведения у нас.

Петров изказа мнение, че здравеопазването в България "никак не е зле". По думите му в страната има "страхотно развита болнична мрежа с много болници", има и много нова апаратура, както и "специалисти на световно ниво", достъп до които имали всички граждани. Според Петров младите лекари от България вече не напускат толкова масово страната - той се позова на статистика на МЗ, според която от 2008 до 2016 г. лекарите, които напускат страната, намаляват с около 50100 души годишно.

Министърът посочи, че само базовите възнаграждения в сектора възлизат на 700-800 лв. "Но има надбавки. Лекарите си докарват допълнителни приходи от клиничните пътеки и избора на екип, например. Друг е въпросът колко добра е болницата, колко приходи има и дали лекарите заслужават въпросната си заплата", допълни той. Според Петров в "по-слабите" болници - тези, които приемат по-малък поток от хора, и тези, които не си вършат работата качествено, заплатите трябва да бъдат и по-ниски. По думите му възнагражденията в сектора могат да тръгнат нагоре с добър мениджмънт на болницата и ако "силно работещите здравни заведения предлагат по-добро заплащане".


© 2024 BBA All rights reserved!