Болните с високо кръвно пак няма да имат безплатни лекарства

15.08.2016

Източник: в. Капитал Daily

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е отложил за 1 април 2017 г. изпълнението на едно от ключовите за масова група пациенти обещание на здравното министерство - пациентите с есенциална хипертония да получават безплатни лекарства.

Става въпрос за една от най-масовата група болни - тези с високо кръвно налягане, без други усложнения, чийто брой е 228 хил. пациенти.

Касата покрива лечението на още 1.002 млн. пациенти със сърдечно-съдови заболявания, на които не е обещавала напълно безплатни лекарства. През последната година институцията е отделила за лечение на хипертония общо 54 млн. лв., като сумата непрекъснато спада в последните пет години. На този фон например плащанията за редките заболявания са близо 85 млн. лв.

Проблемът с най-масовите заболявания е, че здравната каса покрива 25% от стойността на най-евтиното лекарство за лечение на подобни състояния - става въпрос за около пет продукта, които са познати от години, масово са генерични лекарства и не са скъпи. Цената е от порядъка на около 10 и над 10 лева месечно за три необходими медикамента.

Продуктите обаче се ползват от възрастни пациенти, които често прекъсват лечението си заради липса на средства.

Общата сума, която трябва да задели касата за тази цел, надвишава 27 млн. лв. и явно не е предвидена в бюджета за тази година.

Българската генерична фармацевтична асоциация ("БГ фарма") обяви в декларация, че изказва голямото си съжаление, че основната прогенерична мярка, предложена от здравното министерство и въведена в наредба, се отлага значително във времето и замислената реформа от министър Петър Москов и екипа му в полза на пациентите с високо кръвно на практика спира. "Искаме отново да изкажем подкрепата на всички членове на "БГ фарма" за въвеждане на 100% реимбурсиране на лекарствата за есенциална (първична) артериална хи- пертония, тъй като целта на мерки като тази е да се въведе условие за по-ефективно лечение без доплащане на български пациенти, които са в риск от развиване на инфаркти и инсулти, да се намали процентът на пациентите, които не се лекуват поради високо ниво на доплащане, и в дългосрочен план да се увеличат икономиите в здравната система поради по-малки разходи, свързани със сериозни кардиологични инциденти и хоспитализации", се казва в декларацията на асоциацията, председателствана от Николай Хаджидончев.

От асоциацията напомнят, че аргументите против въвеждането на 100% покрития на терапията, които са свързани с недостиг на средства в бюджета на касата или проблеми с информационната й система, са недостатъчно основателни и несъизмерими със здравните и социално-икономическите ползи от въвеждането на подобни мерки.

 


© 2023 BBA All rights reserved!