Болните от диабет с пълен скрининг в специализирана кардиоболница В "Сити Клиник Бургас" водим постоянна борба с усложненията от това заболяване, казва управителят д-р Мариана Контева

17.11.2016

Източник: в. 24 часа

"Сити Клиник Бургас" съвместно с Дружеството на диабетиците в Бургас 4-а поредна година следва стратегия, насочена към профилактиката и лечението на най-тежките усложнения при диабетноболните, каквито са сърдечносъдовите заболявания.

"На диабетноболните от цялата област е направен пълен скрининг", казва д-р Мариана Контева, управител на единствената специализирана болница по кардиохирургия и кардиология в Югоизточна България.

За създаването на такива досиета спомагат първичните безплатни прегледи на диабетици, както и изнесените прегледи на специализирани екипи в 11 съставни селища от областта. Те се осъществиха в помощ на жителите, които поради отдалеченост до Бургас и финансови причини нямат възможност да се грижат за здравето си.

"Периодично обявяваме инициативи, които целят превенцията на тежки усложнения при диабетиците, наскоро имахме например прегледи със скенер и доплер на болни на инсулинова терапия. Бих казала, че при нас няма кампанийност, определен ден или месец за борба с това социално значимо заболяване", допълни д-р Контева.

Диабетът и хипертонията все по-често се срещат едновременно при едни и същи пациенти, отчитат кардиолозите и това не е изненада за никого. Високото кръвно засяга близо 60% от хората с диабет и е основен рисков фактор за развитие и влошаване на много от усложненията му. Ненавременното лечение на високото кръвно води до увреждане на кръвоносните съдове и е причина за сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност.

Диабетът от своя страна увеличава риска от развитие на хипертония и други сърдечносъдови заболявания, тъй като наличието му провокира втвърдяване на артериите и натрупване на плаки по стените им.

За да бъдат предотвратени усложненията от диабета, наличието на нормално кръвно налягане е толкова важно за управлението на болестта, както и добрият контрол на кръвната захар. Паралелното им наблюдение води до много подобри резултати.

"Ние, специалистите от "Сити Клиник Бургас", налагаме модел на. ново, социално отговорно отношение към профилактирането и лечението на пациентите, които имат нужда от нас, и мисля, че успяваме", казва д-р Контева. Инициативите са перманентни, провеждат се и практични занятия за засегнати от пораженията на т.нар. диабетно стъпало в рамките на училището за диабет.


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error