Болничните асоциации се срещат отново утре заради законовите промени

27.08.2019

Източник: Zdrave.net 

 

Болничните асоциации и сдружения се събират утре на среща, за да обсъдят предложените от МЗ промени в законодателството. Това съобщи пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По думите му на срещата ще бъде обсъден и здравният модел, предложен от министър Ананиев, и цялостната визия за система на здравеопазването.

„Когато се изготвя нещо, особено когато то касае организацията на системата на здравеопазването, задължително трябва да бъдат подчинени нещата на европейските документи и практики. Би следвало да се съобразяваме с правилата в ЕС“, каза д-р Тотев.

На срещата Сдружението ще бъде представлявано от д-р Радко Велков,  организационен секретар на Сдружение на общинските болници в България, и д-р Красимира Ковачка, управителна МБАЛ-Самоков.

„На срещата ще обсъждаме всички предложения на министерството в законодателството и подзаконовите нормативни документи. Възможно е да излезем и с общо становище, но макар болниците да имаме общи проблеми, ние сме и много различни и в цените, и в контингента, който обслужваме, и в собственика“, допълни пред Zdrave.net д-р Ковачка.

Припомняме, че министерството на здравеопазването направи предложения за редица промени през Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и Закона за лекарствените продукти. Сред най-важните промени са свързани с регулирането на доплащанията, санкциите за лечебни заведения при отказ да дават информация, санкциите за нарушаване правата на пациентите, донорството.  

Болничтите асоциации проведоха среща в началото на месеца, на която се обединиха около мнението, че реформа във финансови модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени и всички те са пряко свързани с недостига на финанси. 

Тогава те определиха и незабавните мерки, които трябва да се вземат за преодоляване на недофинансирането на здравната система са определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч. клиничните пътеки, освобождаване на доплащанията, както и определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел.


© 2024 BBA All rights reserved!