Болничните асоциации опитват да се обединят за реформите в здравеопазването

28.08.2019

Източник: news.bg 

 

Правим опит да се обединим и да имаме единна позиция по въпросите на здравеопазването и въобще за здравната система. За да има баланс между всички страни, които са участници в процеса на предоставяне на здравни услуги, болниците трябва да дадат своя принос и становище при формирането на тези важни моменти за здравеопазването.

Това обясни за news.bg председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

По думите й липсата на частично финансиране по определени клинични пътеки трябва да бъде преодоляна.

Нашето желание е да осигурим справедлив начин на финансиране на лечебните заведения, тъй като това е единственият начин да осигурим добро здравеопазване с добри специалисти, подчерта Димитрова. В наш интерес е да преодолеем всички различия, настоя тя.

Заплащането на медицинските специалисти е част от разхода, който се формира при обслужването на един пациент и въпросите са взаимно свързани, смята Димитрова. Причината, поради която има доплащания по определени клинични пътеки, е в това, че самите пътеки по себестойност към настоящия момент не съдържат достатъчен ресурс, за да се финансира целия разход за здравни услуги.

Сред предложенията на болничните сдружения са въвеждане на справедлива цена на клиничните пътеки, като тя ще има за цел по-доброто функциониране на системата на доплащане.

Удачен подход би бил, като се вземат предвид цените на същите услуги в държави с много по-голям опит като Великобритания и Франция. Необходима според асоциациите е и либерализация на пазарната среда, премахване на лимитите на плащане и на легла, както и премахване на ограниченията при разкриване на нови лечебни заведения и нови дейности.

Според доц. д-р Димитър Калайков, зам.-директор по лечебната работа на СБАЛДБ "проф. Иван Митев" основен проблем на болничното здравеопазване е огромния брой болнични заведения в България, затова според него тяхното редуциране ще ограничи недостига на лекари и на медицински сестри.

Димитрова изрази надежда, че болничните асоциации ще се обединят около общи решения, които след това ще предложат на Министерство на здравеопазването.

На срещата присъстваха представители на общински, областни, държавни и частни лечебни заведения.

 

Видеото може да видите ТУК 


© 2024 BBA All rights reserved!