Болнични сдружения: Пътят за излизане от пандемията е ваксини, ограничения, солидарност

26.10.2021

Пътят за излизане от пандемията включва ваксини, ограничения и солидарност. Това се посочва в декларация за подкрепа на противоепидемичните мерки, изпратена до здравния министър д-р Стойчо Кацаров, от Българска болнична асоциация (ББА), Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ).

 

Болничните сдружения изразяват принципната си подкрепа за обявените със заповед на здравния министър от 19 октомври 2021 г. нови противоепидемични мерки, включително и изискването за представяне на здравен сертификат от страна на работещите в лечебните заведения за болнична помощ.

 

„Настоящата поредна вълна с увеличен брой заразени с COVID-19 отново поставя пред изпитание системата на здравеопазване и преди всичко болниците, ангажирани с тяхното лечение и лечението на хора с други заболявания, също нуждаещи се от своевременна болнична помощ“, се посочва в декларацията до здравния министър. Според представителите на болниците е въпрос на лична и обществена отговорност всеки, работещ в системата на болничното здравеопазване, където се концентрира лечението на тези пациенти, да приеме тези мерки като правилни от медицинска гледна точка и от гледна точка на днешното развитие на пандемията в България и да се съобрази с тях.

 

Лечебните заведения подчертават, че като всеки работодател се сблъскват с предизвикателства при организацията на работата по новите правила, но четвъртата вълна е достатъчно сериозна и тежка и изисква адекватен отговор.

 

„Не е разумно днес след толкова натрупан опит от предишните три пика на епидемията и при възможностите за предпазване от разпространение на заразата, с които разполагаме, да постъпваме по същия начин“, казват от ББА, НСЧБ и НСОМБАЛ.

 

Болниците за пореден път обръщат внимание на наличието на ваксини, които решават в голяма част проблема с тежките случаи на протичане на заболяването и намаляват фаталния изход от него.

 

Пътят за излизане от здравната криза неизбежно включва и неудобните за всички ни ограничения, към които се налага да се адаптираме.

 

Болничните асоциации припомнят и, че в най-голяма степен тежестта на справянето с пандемията се пада на тях и обществото трябва да покаже солидарност и съпричастност с техните усилия.

 

„Със сигурност предприетите мерки са непопулярни за мнозина, но те са наложителни, ако не искаме пълно затваряне на страната ни и активиране на механизма за „гражданска защита“ по линия на ЕС“, заявяват още от лечебните заведения в декларацията си до здравния министър.


© 2024 BBA All rights reserved!