Болнични асоциации, БЛС и БАПЗГ се обединиха срещу начина на протест на медсестрите

06.03.2020

Източник: Zdrave.net

 

Виждате българското здравеопазване на една маса. Това каза проф. Николай Габровски, зам.-председател на БЛС, представяйки участниците в днешния извънреден брифинг по повод барикадирането в парламента на 5 медицински сестри.

В брифинга участваха Андрей Марков от ББА, Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК, д-р Александър Величков, член на УС на Сдружението на областните болници, д-р Методи Янков, НСЧБ, председателят на БАПЗГ Милка Василева, проф. Асен Балтов, представител на Университетските болници и Пламен Китанов, представител на Общинските болници.

Проф. Габровски заяви, че декларацията на БЛС, в която се казва, че съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания, е подкрепа от редица регионални лекарски колегии.

„Декларацията получи подкрепата на РЛК-Смолян, СЛК, Разград, Бургас, Кюстендил, Добрич, Видин, Варна, Кърджали, Пазарджик. Имаме позитивни становища от Хасково, Пловдив и Силистра. На практика се включва почти цялата страна, като подчертавам, че всичко беше направено в много кратки срокове. Като зам.-председател на БЛС искам да заявя, че винаги сме подкрепяли и не само на думи, но и с действията си, справедливите искания на специалистите по здравни грижи. Те са изключително важна част от нашата работа и на практика не бихме могли да осъществяваме качествено своята дейност без тях, но не можем да съучастваме в подменянето на демокрацията и демократичния процес. В случая ние бяхме оцапани от една политическа акция", каза проф. Габровски.

„Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците във вчерашната акция споменаха, че трябва да се направи основна ревизия и основна промяна в модела на здравеопазването и основна промяна в модела на обществото – либерална демокрация. За мен това е екстремизъм. Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията беше обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването да не се поддават на този уличен рекет. Смятаме, че легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат. Ще припомня, че наскоро бяха отпуснати средства за сестрите с най-добри намерения, които се оказаха най-големият препъни камък за тях. Впоследствие за медицинските сестри бяха направени още жестове, които не бяха оценени. Проблемите в здравеопазването трябва да се решават с легитимните структури“, допълни той.

„В момент, в който беше обявена национална грипна епидемия, в който се организират щабове в страната за противодействие на коронавируса и в който всички наши екипи от лекари и сестри са ангажирани 24 часа в денонощието, за да помагаме на обществото, пет човека излизат на улицата с някакви искания без да имат реално представителство“, каза председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев.  

Той припомни, че има увеличение на цените на доболничната и болничната помощ, което щяло да помогне за по-високи доходи и на медицинските сестри, и на лекарите. „Това е нормалния път за постигане на исканията – поставянето им на масата от легитимни представители“, допълни той.

Д-р Методи Янков заяви, че НЧСБ застава напълно зад декларацията на БЛС и уточни, че здравеопазването е изключително консервативна система, която революции не търпи. „Всяка революция в здравеопазването се отразява на здравословното състояние на населението. Осъждаме начина на действие на тази много малка извадка на нашите безценни сътрудници- специалистите по здравни грижи. Не сме съгласни и с всички техни искания“, каза той.

„Когато се разрушат принципите на демокрацията, започваме да търсим причините откъде тръгва това. Според ББА са недопустими проявите на тероризъм, с които някой се опитва да решава проблемите. Тези пет човека не представляват българското здравеопазване. Ако всички групи от по пет човека с различни искания започнат да действат по този начин, навлизаме в опасна фаза. Призоваваме органите на реда и правителството да вземе бързи и крути мерки за недопускане на тероризъм оттук нататък“, каза зам.-председателят на ББА Андрей Марков.

д-р Александър Величков, член на УС на Сдружението на областните болници, заяви, че областните болници са ангажирани да постигнат по добри условия на труд и възнаграждения на специалистите по здравни грижи.

По отношение на заплатите проф. Габровски подчерта, че има болници, в които не могат да се постигат исканите нива по обективни причини – населението не е със същата структура, която е била едно време, а броят на болниците се е увеличил. „В някои болници няма как да се постигнат тези заплати, защото няма достатъчно пациенти. В големите работещи болници исканите прагове не само са достигнати, но са и задминати“, каза той.


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error