Болничната асоциация иска среща с Борисов за нов здравен модел. Свилена Димитрова: Водеща тема в дискусиите ще е качеството на услугите

26.09.2019

Източник: Bulgaria On AIR

 

Българската болнична асоциация предлага на премиера Бойко Борисов спасителен план - държавата да плаща в пълен размер осигуровките на всички осигурени от държавата. Според изчисленията това ще налее още 1 млрд. лева в бюджета за здраве.

"Срещата от миналата седмица беше поредна. За първи път последователно болничните асоциации се обединяват в единни позиции, които да отправим към държавата. Искаме водеща тема в дискусиите да е качеството на здравните услуги. Винаги слагаме акцент на финансирането, а водещо трябва да е именно качеството", каза в "България сутрин" председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Тя уточни, че от ББА са се противопоставяли винаги на делението на частни и общински болници, защото всички трябва да гледат в обща посока. 

"В годините сме видели много модели и опити за реформи от кабинети. Важно е на експертно ниво да се вземе правилно решение. Сигурни сме, че здравеопазването е недофинансирано от държавата", коментира Свилена Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че подходът, който предлагат е солидарен. И е сигурна, че проблемите в здравеопазването идват от недофинансиране на клиничните пътеки.

"В България няма правилно остойностяване на клиничните пътеки. Ние предложихме модел, който е работещ във Великобритания. Поканата за среща с премиера беше единна от всички болници. Медицинските специалисти в България трябва да получават достойни възнаграждения", сподели още председателят на Българската болнична асоциация.

Вижте видеото с целия разговор ТУК

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!