БЛС със свои предложения за бюджета за догодина

07.08.2017

Източник: в. Дума

Българският лекарски съюз е изготвил предложение за разпределение на средствата за медицински дейности през 2018 г., научи ДУМА от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В предложението на съсловната организация е направена прогноза за увеличение на приходите на НЗОК с 402 млн. лв., което ще се получи в резултат на предвидените допълнителни плащания за осигурените от бюджета и увеличените приходи от здравни вноски заради повишения размер на минималната работна заплата.

БЛС предлага бюджетът за лечебните заведения да се увеличи с общо 178 млн. лв. За първична извънболнична помощ са необходими 223 млн. лв. (увеличение с 23 млн. лв.), за специалистите 245 млн. лв. (увеличение с 25,6 млн. лв.), за медикодиагностична дейност 85 млн. лв. (увеличение със 7,5 млн. лв.), за болнична помощ 1,792 млн. лв. (увеличение със 116 млн. лв.).

БЛС предлага още резервът на НЗОК да е 5% от събраните приходи от събраните осигуровки и трансферите за здравноосигурителни вноски от други бюджети. Предложението е резервът да не се разпределя в началото на годината.

От БЛС предлагат средствата, необходими за заплащане на лечението на хората с редки болести, да не са за сметка на здравноосигурителните вноски, а да се формира фонд с други финансови източници.

 


© 2024 BBA All rights reserved!