БЛС: Призивът на Горанов за неподписване на НРД е противоконституционен

23.02.2018

Източник: Zdrave.net

Налице е реална възможност за провокиране на криза в българското здравеопазване, а повод за това е информацията за непредвидения размер на задълженията на НЗОК към чужди здравни фондове. Това посочват в писмо до министър-председателя Бойко Борисов от Българския лекарски съюз.

Съсловната организация внася писмото в Министерски съвет днес.

„Противоречивите данни за размера на дълговете, които могат да бъдат установени от финансовата документация на институцията и исканията на управителя на НЗОК до 44-ото Народно събрание дадоха повод на министъра на финансите да се обърне към органите на НЗОК и съсловните организации с позиция, че не следва да се пристъпва към подписване на НРД за 2018 г.“, припомнят от съсловната организация. Според БЛС по своята същност този призив е направен в противоречие с текст от Закона за здравното осигуряване, според който националните рамкови договори се приемат не по-късно от последния ден на месец февруари, и то при приключил преговорен процес. Самите рамкови договори се съставят, за да гарантират дейностите по ЗЗО и в изпълнение на разпоредба от Конституцията. „Поради тази причина, косвено призивът на министъра на финансите е и противоконституционен, и то при условие, че именно благодарение на изпълнителната власт в рамките на преговорите разполагахме с 407 млн. лв. повече от предходната година, с които постигнахме увеличаване стойността на медицинските дейности и конкретно на 136 клинични пътеки с насоченост предимно в детско и майчино здравеопазване“, се отбелязва в писмото.

Според съсловната организация българското здравеопазване не трябва да бъде поставяно в риск с фискални цели. „Правото на здраве е неприкосновено, прокламирано и установено в основополагащите международни, европейски и национални актове, гарантиращи признатите граждански права и интереси. Посегателството над него е компрометиране на националната сигурност и абдикация от ангажиментите на изпълнителната власт към народа“, заявяват от там.

„Осъзнаваме, че отговорните лица за несъответствието в данните за задълженията на НЗОК към чуждите здравни институции следва да понесат своята отговорност, но цената не бива да е общият интерес на българските пациенти, лекари, лекари по дентална медицина, медицински сестри, както и на собствената ни обвързаност по трансграничната здравна помощ“, пишат още от БЛС до премиера и предупреждават, че осуетеното подписване на НРД или нарушаването на постигнатите в преговорния процес параметри за отделните видове медицинска помощ ще предизвика криза в българското здравеопазване и протести на цялата медицинска общност.


© 2021 BBA All rights reserved!