БЛС: Лекарите наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си

08.05.2018

Източник: Zdrave.net

лед изказването на социолога Андрей Райчев в национален ефир, според което лекарите ни "крадат повече от циганите в тая държава", и ръководството на Българския лекарски съюз излезе с позиция по казуса. Представяме ви я без редакторска намеса.

От години медицинското съсловие е обект на нападки, на обвинителни коментари и обиди от различни представители на обществото. Години наред БЛС апелира към всички да не „хвърлят“ обвинения и да не слагат под общ знаменател представителите на лекарката гилдия, приписвайки им характеристики на крадци и измамници. Днес, за съжаление, отново сме свидетели на поредната сериозна обида към цялото съсловие, на незачитане и омаловажаване на лекарската професия, в нейната цялост и представителност.

Конкретен повод за негодувание у медицинската общност и в частност у БЛС, предизвика гръмкото изказване на социолога Андрей Райчев в ефира на Нова Тв, в което той безцеремонно сравни всички лекари с крадци, които „влачат …. отвлачват и крадат…“.  Безпардонното поведение на г-н Райчев няма да остане подминато от нито един представител на лекарската гилдия, защото доверието се гради трудно и се руши лесно, а ние лекарите, искаме да съхраним достойнството си, което сме заслужили през годините, с много труд и упорита работа.

Българските лекари наистина крадат, но от собственото си време, което подаряват на пациентите си, крадат от съня си, „отвлачват“ присъствието си от празниците и от възможността да бъдат с близките си, за да се грижат за здравето и благосъстоянието на пациентите. Много са достойнствата на лекарите, които всички подминават, за да изведат на преден план негатива в съсловието, така че да се създаде усещане за вина, без реално да има доказателства за нея. БЛС е категоричен, че подобни хвърлени в пространството обвинения, уронват авторитета на всички заети в здравеопазването, излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент. Коментари, които безпочвено са казани и не са подкрепени от доказателствена фактология,  не постигат нищо друго, освен пораждане на недоверие и агресия към съсловието, което е в ущърб на всички хора, лекари и пациенти.

Лекарският съюз настоява, след като г-н Райчев си позволява публично да злепоставя медицинското съсловие, аналогично да посочи, какви са данните му за кражби в сектора, кои представители на гилдията визира и да предостави всички доказателства на Прокуратурата на РБългария, за да се спрат спекулациите, които отъждествяват всички лекари с крадци, а казусът да бъде разрешен.

Български лекарски съюз държи да подчертае, че неефективността на здравната система се дължи не на лекарите, които са посветили житейския си път на спасяването и опазването на живота на хората, а на недостатъчното финансиране на системата, на тежките условия, в които работят колегите и липсата на остойностяване на медицинския труд, за което БЛС говори от години наред. Всичко това, наред със спада на довери към гилдията, води до стряскащо прогресиращ отлив на кадри, миграция, която ще „повлече“ след себе си единствено и само негатив за целокупното българско общество, а като резултат – държава без лекари!

БЛС апелира към всички, веднъж за винаги да осъзнаят важността на медиците в социума и да се стремят не към пораждане на негативизъм към съсловието, а към подкрепа, която да има градивен характер за цялото общество, която да дава стимули за работа и усъвършенстване в професията, така че всички заедно да създадем предпоставки за качествено и ефективно здравеопазване.

 

С уважение,

д-р Венцислав Грозев

Председател на УС на БЛС


© 2021 BBA All rights reserved!