БЛС иска последна дума за отблокиране на резерва на НЗОК

20.11.2017

Източник: в. Монитор

Отблокирането на резерва на Националната здравноосигурителна каса за разплащане по една или друга дейност да става само след съгласуване с Българския лекарски съюз. За това са настояли медици по време на среща с Управителния съвет на съсловната организация, която се проведе през уикенда в Кърджали, съобщи нейният председател д-р Венцислав Грозев. Сега това става по решение на Надзорния съвет на осигурителната институция.

Лекарите настояват бюджетът на НЗОК да бъде отделен от консолидирания бюджет на държавата.

По този начин ще се постигне яснота и прозрачност относно размера на трансферите за здравно осигуряване, които държавата прави за осигурените от нея лица като пенсионери, деца и безработни, както и вноските за здравно осигуряване на държавните служители, е мотивът на лекарите. От Българския лекарски съюз припомниха, че за последните 5 години трансферите за здравно осигуряване, внесени от държавата, са се увеличили само с 200 млн. лв., докато средствата от здравноосигурителни вноски, внесени от работещите и работодателите, са се увеличили с 1 млрд. лв.

Според експерти на съсловната организация ако се изнесат част от дейностите от болничната в извънболничната медицинска помощ, ще бъдат спестени средства от бюджета на НЗОК.

Настояваме и за корекция на цените на клиничните пътеки, които в голямата си част не са променяли от въвеждането им през 2000 година, каза още д-р Грозев.


© 2023 BBA All rights reserved!