Близо 800 млн. лв. повече за здраве догодина

23.10.2020

Източник: в. Труд

 

Със 783 млн. лв. са увеличени парите за здраве за следващата година. Това предвижда проектът на бюджет на държавата за 2021 г. От тези средства 332 млн. са предназначени за заплати на държавните структури - РЗИ, НЦЗПБ, НЦОЗА и др. Най-голямо е перото на разходите за програми за лечение и диагностика.

Там попадат парите за дейности в болниците, като лечение на туберкулоза, за интензивните отделения, психични грижи и т. н. За медикаменти са предназначени 37.1 млн. лв., като в тях основното перо е за ваксини. За издръжка на администрацията има 30 млн. лв.

Средствата на здравната каса за догодина са над 5 млрд. лв. Приходната част е с 340 млн. лв. повече от тази година.

От общия ресурс на касата и министерството за борба с COVID през следващата година държавата предвижда общо 96 млн. лв. -19 млн. лв. за осигуряване на лични предпазни средства за заетите на първа линия в пандемията и 77 млн. лв. за болниците. Още 427. 5 млн. лв. за парите за гарантиране на твърди приходи на лекарите по каса, тази година те са разчетени на 85% от лимитите им, за догодина механизмът на разпределение не е ясен. Парите за стимулиране (сега те получават по 1000 лв.) на работещите на първа линия в борбата с пандемията са 157 млн. лв. За капиталови разходи на държавните болници има 6 млн. лв., а за субсидии на болниците - 29 млн. лв.


© 2023 BBA All rights reserved!