Безплатни прегледи за деца и ученици в ДКЦ "Софиямед" по случай 15 септември

09.09.2016

Източник: в. Труд

След дългите летни почивки все повече родители се обръщат към различни специалисти поради оплакванията на децата им. В навечерието на откриването на учебната година -15 септември, специалистите по очни болести, нервни и УНГ болести от ДКЦ "Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи за деца и ученици. Те ще се провеждат след предварително записване на тел. 0700 31 051.

Прегледите при офталмолог ще се извършат на 12 септември от 14 до 16 ч, за УНГ заболявания на 16 септември от 9 до 12,30 ч и за нервни болести на 17 септември от 11 до 14 ч.

Д-р Иван Йорданов, началник на УНГ отделението в УМБАЛ "Софиямед", обяснява, че най-честите причини за поява на сърбеж в ушите например е възпалението им, или т.нар. отит, дължащ се на вируси и бактерии. "Една банална настинка или хрема, нелекувана правилно, много често, особено при деца,се усложнява с развитието на инфекция на средното ухо.

Предразполагащи фактори са алергичните заболявания и тези, които причиняват затруднено носно дишане. При децата това може да е и увеличената трета сливица. При серозния отит е необходимо да се евакуира гъстата течност в тъпанчевата кухина след извършването на малък разрез на тъпанчето и поставянето на тръбички. Но ако по някакви причини не се проведе правилно и навременно лечение, отитът може да доведе дори до загуба на слух." Съветът на д-р Йорданов към родителите е да се обръщат дори при по-леки симптоми към специалист особено ако се касае за децата им. "Ние в болница "Софиямед" сме на разположение за провеждането на диагностични прегледи на деца и възрастни и в събота. УНГ кабинетът ни в ДКЦ "Софиямед" работи от 9 до 13 ч, като приемаме и спешни пациенти", уточнява лекарят.

Специалистите по нервни болести от лечебното заведение съветват родителите да заведат на преглед децата си, ако често се оплакват от главоболие или пък имат системни трудности в усвояване на учебния материал. "В училищна възраст чести оплаквания при децата са главоболието или болките в гръбнака и развитието на ювенилна сколиоза (изкривяване на гръбнака). Препоръчва се децата да се консултират от детски невролог за уточняване причините за главоболие и изключване на неврологичен проблем. При начално развитие на сколиоза се препоръчват специални упражнения в рамките на ЛФК (лечебната физкултура) и проследяване. Също родителите биха могли да се обърнат към детски невролог и при притеснения за системни трудности в усвояване на учебния материал", съветва началникът на отделението по неврология и детски невролог в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед" доц. д-р Велина Гергелчева.

Профилактиката при офталмолог също не трябва да се подценява особено с настъпването на новата учебна година, казва специалистът по очни болести в ДКЦ "Софиямед" д-р Илияна Илиева. "Профилактиката на детското зрение е от съществено значение и позволява диагностиката и ранното лечение на най-честите рефракционни аномалии като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Ако няма някакви оплаквания, са препоръчителни ежегодните профилактични прегледи." Безплатните профилактични прегледи се провеждат в продължение на социалната кампания на университетския медицински комплекс "Бъдете здрави", целяща да информира обществеността за ползите от профилактиката и ранната диагностика на социално значимите заболявания.

 


© 2024 BBA All rights reserved!