Безлимитното инвитро се сведе до 4 безплатни опита

30.08.2017

Източнник: в. Сега

Противно на обещаното от премиера Бойко Борисов отпадане на лимита за финансирани от държавата опити за инвитро, предложението на Министерството на здравеопазването е за увеличение на покритите от бюджета процедури от 3 на 4. Освен това промяната ще влезе в сила от догодина, а не от тази, както пък се беше зарекъл финансовият министър Владислав Горанов. Това става ясно от промени в правилника за работата на центъра за асистирана репродукция.

Промените бяха анонсирани от премиера Борисов още през май. "Даваме възможност на докторите да определят колко - 3-4-5-6, колкото преценят и поемат ангажимент", обяви тогава министър-председателят. Горанов пък обяви за бюджета на фонда, че "за тази година числото, посочено в постановлението, е в същия размер, но с изменение на постановлението на практика гарантираме осигуряването на толкова ресурс, колкото медицинската целесъобразност и нуждите на пациентите може да абсорбира".

Едва сега обаче МЗ публикува за обществено обсъждане промените, според които безплатните процедури инвитро се увеличават от 3 на 4. Редуцирането на първоначалното обещание за безлимитни процедури до общо 4 има медицинско обяснение. "Успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10% и по тази причина не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита", смятат от МЗ.

Освен това за пръв път фондът за асистирана репродукция ще финансира и трансфери на размразени ембриони. "Финансирането на един ембриотрансфер на размразени ембриони след всеки одобрен, но неуспешен опит със свежи ембриони на практика ще удвои броя на опитите, финансирани от центъра, като по този начин ще се увеличи и шансът за забременяване на жените при значително намаляване на общата стойност на проведените процедури", мотивират се от министерството. За трансфер на замразени ембриони ще се плащат 500 лв. - 10 пъти по-малко от сумата, която фондът плаща за инвитро - 5000 лв.

От МЗ изрично подчертават, че промяната ще влезе в сила догодина, тъй като са нужни повече пари. В бюджета на фонда през 2018 г. трябва да се предвидят допълнително около 2.25 млн. лв. за четвърти опит инвитро на 450 двойки, плюс 500 000 лв. за трансфери на размразени ембриони.

След като много медии съобщиха за отстъплението от обещанието на Борисов, ведомството се "поправи" и публикува на сайта си уточнение, че "проектът е съобразен с ангажимента на правителството финансирането на инвитро процедурите на всички нуждаещи се да бъде безлимитно". Същевременно обаче отново се посочва предвиденият лимит - опитите да бъдат до осем (заедно с трансферите на размразени ембриони). "Това е увеличаване на опитите близо три пъти. От медицинска гледна точка този брой опити е оптимален за максимална успеваемост, без да се допуска застрашаване здравето на пациента", изтъкват от МЗ.

КАЗУС

Предстои и нормативна промяна, която да отмени забраната при смърт на единия партньор другият да може да ползва генетичния му материал за инвитро, припомниха от офиса на омбудсмана Мая Манолова. Преди месец тя поиска да се премахне текстът, който изисква здрав генетичен материал - мъжки или женски, ембриони, яйцеклетки и зиготи, подготвени за инвитро процедура, да бъде унищожен след смъртта на единия партньор, дори когато приживе е дадено изрично съгласие за извършването й.

До препоръката на омбудсмана се стигна след молба за съдействие на жена, чийто съпруг е починал при трудова злополука. Приживе тя и съпругът й са задействали процедура по инвитро оплождане, но според сегашната нормативна уредба ембрионите, получени при процедурата, трябва да се унищожат. От МЗ вече се ангажираха да променят въпросната наредба.


© 2024 BBA All rights reserved!