Без нови места за студенти по медицина

26.07.2019

Източник: в. Монитор 

Двойно са се увеличили лекарите до 30-годишна възраст. Няма нужда да се разкриват повече места за студенти по медицина. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по региони. Това стана ясно от коментара на здравния министър Кирил Ананиев в парламента по време на разискване по темата.

Същото е положението и със зъболекарите. 7240 са те през миналата година. При тях също има двоен ръст при специалистите до 30 години. При магистър-фармацевтите също има положителни тенденции, каза още Ананиев.

Проблем пред сектора е малкият брой на медицински сестри. На едно от последните места сме в Европейския съюз по този показател. 30 589 са те през 2018 г. и също застаряват като населението.

Освен че има недостиг на медсестри, има големи диспропорции в разпределението им по региони, допълни Ананиев. По думите му до 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще са ни нужни годишно, за да се компенсира недостигът им в лечебните заведения.

Достъпът до медицинска помощ е свободен, поясни още той. Обучените в България медицински специалисти трябва да бъдат стимулирани да останат в страната, амбициран е здравният министър. Министерство на здравеопазването е изготвило наредба, с която да реши проблемите в сектора и при обучението на младите кадри в здравеопазването. Общините ще могат да участват във финансирането на обучението на нужните им кадри за общинските болници. Държавата ще субсидира обучението на 250 бъдещи медици.

Ще се търсят начини за намаляване на свръхнатоварването на медицинските сестри. Проблемът по мнението на Ананиев е наднационален.

 


© 2023 BBA All rights reserved!