Без лимит на направленията от джипитата за PCR тест

12.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Личните лекари да нямат лимит на направленията, които ще могат да издават за PCR тест. Такива са плановете на Министерството на здравеопазването и на касата. Причината е, че предстои увеличение на вирусните заболявания, предавани по въздушнокапков път, и едно такова ограничение може да доведе до това болни хора да се налага да си заплащат сами за теста.

"Очаквам Сдружението на общопрактикуващите лекари заедно с Българския лекарски съюз да изработят критерии за издаването на направления, така че да се избегнат злоупотреби с издаването им. Намерения за лимитиране на дейността нямаме", обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в неделя. Обсъждал се вариант, при който джипитата да разполагат с направления за

ОКОЛО 10% от пациентите си, каза Ангелов пред Нова тв. Но допълни, че това по-скоро би било за ориентир на здравната каса, така че да не се допускат нарушения.

"Когато имаме критериите, като знаем, че заболяемостта е около 10%, е съвсем логично да знаем, че това ще е нужният брой направления", обясни здравният министър, но повтори, че няма намерения за лимитиране на дейността.

Седмицата с антирекорди завърши с поредния такъв -11,8% положителни проби от 3795 тествани бяха отчетени в неделя. 2801 са новите болни за седмицата, 612 за денонощие бе пикът, отбелязн в събота.

Така хората с коронавирусна инфекция до момента у нас стигнаха 24 319, от които активни са 7610. Общите случаи наближават цифрата от 25 хил., която математикът на щаба проф. Николай Витанов определи преди няколко дни за най-оптимистичен вариант, ако бъде достигната в края на октомври. Неговите очаквания обаче са до края на месеца да стигнем 30 000

Продължава да расте и броят на приетите в болница - 1189 в неделя. В интензивни отделения са 59. Починалите за денонощие са 4, с които жертвите станаха 891.

След училищата вирусът започна отново да се връща в социалните домове. Ново огнище на заразата пламна в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост - селище "Качулка" край Сливен. 54 души са дали положителен резултат през почивните дни там.

По-голямата част от тях - 42-ма, са служители на дома, съобщиха от РЗИ. Сред тях са 21 медицински сестри и санитари, а останалите 21 души са от помощния персонал. 12 от заразените са обитатели на дома.

Състоянието на всички не изисква хоспитализация. Лечението на служителите ще се осъществява в домашни условия, под наблюдение на личните им лекари, а обитателите ще бъдат наблюдавани на място от личния им лекар.

Настанените в дома живеят на апартаментен принцип и контактите между хората там са ограничени по принцип. В момента те са 200, там работят 113 души - медицински и друг персонал. Тестванията продължават.

Селище "Качулка" има план за действие в условията на COVID-19, увериха от ръководството. Предприемат се мерки, така че социалното заведение да не затваря.

Още нови случаи на заразени ученици станаха ясни през почивните дни. В 14-дневна карантина излизат два класа от Монтана. Положителен резултат е дало 10-годишно дете от четвърти клас на Трето училище, както и 16-годишно момиче от езиковата гимназия в града.

Втори заразен ученик беше установен и в средното училище за европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ" в Русе - момиче от 11-и клас. То е контактно на своя заразена съученичка, за която бе съобщено в събота. Класът е под карантина и преминава на онлайн обучение през следващите 14 дни.

Не обаче връщането на учениците в училище е допринесло за ръста на заразените у нас.

"Виждаме, че броят на заболелите деца и учители е по-нисък от средния за страната

Към настоящия момент не можем да твърдим, че увеличаващият се брой се дължи не на училищата", обясни министър Костадин Ангелов.

По-големият проблем е, че хората не спазват мерките. Неносенето на маска е прищявка и не е социално отговорно поведение. Демокрацията, за която се борихме, изисква да не се погазват правата на хората, а едно от основните сред тях е да се пази здравето на човек. Така го застрашаваме, застрашаваме и медиците на първа линия, допълни той. Всяка институция, която изпълнява контролна дейност, ще следи за носенето на маски, включително и на работните места, където то също е задължително, подчерта Ангелов.


© 2024 BBA All rights reserved!