Българска болнична асоциация ще подаде жалба до Върховния административен съд заради решение на Надзорния съвет на НЗОК за неизплащане на надлимитна дейност на болниците

13.12.2016

Българска болнична aсоциация ще подаде жалба до Върховния административен съд заради решение на Надзорния съвет на НЗОК за неизплащане на надлимитна дейност на болниците за 2015г. и използване на резерва в годишния бюджет за заплащане на лекарства. Това обяви днес на Пресконференция в БТА Председателят на Българска болнична Асоциацията д-р Иван Маджаров. Такава жалба вече е подадена от 15 болници от името на Национално сдружение на частните болници. Основанието и за нея е решение на Надзорния съвет на НЗОК, с което над 50 млн.лв. от преизпълнението на здравни вноски се дават за лекарства и медицински изделия.

Прескоференцията беше съвместно организирана от Българска болнична Асоциация и Национална асоциация на частните болници, а в нея се включиха и д-р Николай Болтаджиев, Председател на УС на Национално сдружение на частните болници, Андрей Марков, Зам.-председател Българска болнична асоциация, д-р Венцислав Грозев, Председател на УС на Български лекарски съюз, д-р Стойчо Кацаров, Председател на Център за защита на правата в здравеопазването, д-р Красимир Грудев, управляващ съдружник в МБАЛ „Тримонциум“.

 

„Проблемът с неизплащането на средствата за болнично лечение на болниците не е само наш проблем. Близо 80% от неплатената дейност е за спешност. Това е проблем на обществото. Всеки инфаркт, инсулт, всяко болно дете е спешен случай и лична семейна трагедия. Не сме ние, тези, които трябва да носят отговорността за това. Именно затова ще заведем дела срещу решението на НЗОК и Надзора за неизплащането на спешните случаи на болниците“, коментира Председателят на Българска болнична асоциация д-р  Иван Маджаров.

 

Към жалбата ще се присъединят още много болници, каза по време на пресконференцията председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев.

„Считаме, че това е правилният път и се надяваме делото да бъде спечелено“, допълни той.

 

Българският лекарски съюз също ще внесе жалба във Върховния административен съд заради неразплатена дейност на болниците за 2015г., която е в размер на близо 51 млн.лв.

„БЛС застава зад всички свои членове. Естествено е, че ние подкрепяме и ще подкрепяме подобни начинания, когато те са свързани с грубо нарушение не само от страна на законодателството, но и на етично-моралните правила“, заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

 

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването коментира по време на пресконференцията, че решението на Надзорния съвет не е спазило правилата на Административно-процесуалния кодекс, според които преди да бъде окончателно прието, то трябва да се изпрати на заинтересованите страни. В него липсват и мотиви, както и правни и фактически основания.

.


© 2024 BBA All rights reserved!