ББА: Трябва качествен контрол върху болничната дейност, а не лимити

13.01.2022

Източник: БНТ

 

Подкрепа за болниците и нов модел за управление на пандемичната криза - това е подходът, който днес обяви правителството. Дали това ще разтовари системата и ще помогне всеки боледуващ от COVID да получи адекватна помощ? В студиото на “Още от деня” за новите мерки в COVID плана на държавата говори адв. Свилена Димитрова - председател на Българската болнична асоциация.

 

Според нея не е лишено от логика да се използва броя заети интензивни легла като критерий за действията, които ще се предприемат в управление на COVID кризата.

 

“Напротив, важно за всички нас като пациенти да знаем, че здравето ни е обезпечено”, каза тя и отбеляза, че всички болнични асоциации са апелирали към Здравната каса да се осигури спокойствие в здравния сектор.

Болниците вече са се научили гъвкаво да реагират в случай на нужда, подчерта Димитрова в отговор на въпрос дали ще има достатъчно средства и специалисти, ако се наложи да се откриват нови болнични легла.

 

“Темата за специалисти е кризисна отдавна… Научихме се и ние, и бюрократичният апарат, който стои зад промяната в предназначението на едни легла, да реагираме според необходимото в конкретния случай. Генерално не можем да отговаряме за цялата страна, трябва да гледаме по области и това вече не е проблем”, подчерта тя. 

 

От гледна точка на бюджетите, обаче, това не е така.

 

“И днес влязохме в полемика с НЗОК, защото по неизвестни за нас причини лимитите за декември бяха изкуствено орязани и намалени. Множество болници се оказаха с бюджет, който е под стойностите, които нормално са се предвиждали според договора им с НЗОК”, допълни Димитрова.

 

Тя заяви, че не трябва да се поставят лимити, а да се има качествен контрол върху болничната дейност, защото само така пациентът ще бъде спокоен, че когато има нужда от лечение и се насочи към определена болница, там ще бъде излекуван.

 

Какво още коментира Свилена Димитрова вижте във видеото ТУК.


© 2024 BBA All rights reserved!