ББА: Тежките COVID случаи да се поемат от определени болници с командирован персонал от други

04.11.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Моделът за поемане на тежките случаи на пациенти с COVID-19, който работи в Пловдив и други областни градове, може да бъде приложен навсякъде. Става въпрос за определяне на едно или няколко лечебни заведения, които приоритетно и само да поемат тежките случаи за лечение на COVID-19, като те се финансират целево. Това е добре да бъдат лечебни заведения, където вече има подготовка за лечение на инфекциозни болести, както и необходимите за този вид лечение медицински специалисти и оборудване.

Това се казва в позиция на Българската болница асоциация, подкрепена от Националното сдружение на частните болници.

Всички останали болници може и следва да командироват персонал в тези лечебни заведения, където необходимостта от 24-часови смени ще изисква голям човешки ресурс. Добре е да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, по единен протокол за лечение на COVID-19, изготвен от МЗ и правила за преминаване от мръсна в чиста зона, отбелязват още от ББА.

От там посочват, че за подобряване организацията конкретно в София и региона е добре да се определят две или три болници, които изцяло да поемат пациентите с тежки случаи на протичане на заразата от COVID-19, за да няма неприети пациенти. „По този начин ще се оптимизират процесите, ще се следва единен протокол – кои пациенти са за болнично лечение и кои за домашно лечение, и това ще позволи на координационния център да заработи спокойно и всеобхватно“, се казва в позицията, подписана от председателя на ББА Адв. Свилена Димитрова.

„Преди всичко и както от март месец многократно сме заявявали, всички болници трябва да са абсолютно в пълна сила отдадени в борбата с коронавируса. Още в по-ранните месеци на пандемията, частни здравни заведения поеха първа линия в борбата, където това им бе възложено от местните щабове в градове като Пловдив, Русе, Пазарджик, Благоевград.

Към настоящия момент по наши данни няма болница, независимо от собствеността й, която да не полага усилия да участва в обслужването на населението в този труден момент. Предоставили сме на МЗ списък на разкритите COVID легла в частните лечебни заведения в цялата страна към дата 31.10.2020 г., като информацията постоянно се актуализира“, пишат още от Асоциацията.

„Оттам нататък начинът, по който всяко лечебно заведение ще се включи в процеса, е добре да бъде прецизиран и координиран от Министерство на здравеопазването.

Подкрепяме идеята на Министерството - във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които пациенти са и със зараза от COVID-19. За специализираните болници следва да се направи индивидуална преценка за възможностите“, смятат от там.

„Важно е всички основни участници да се обединим в общ план, позицията ни е координирана и с областните и общински болници и очакваме всички да се съберем на срещата в МЗ. Единна позиция на болниците беше постигната още по времето на екипа на министър Ананиев, със съдействието на ресорния вицепремиер г-жа Мариана Николова. Може би е подходящ моментът да се развие и предложението й да се търсят структури, защо не и хотели, в които да се изолират само COVID заразени, за да се ограничи разпространението на заразата“, казват още от Асоциацията.

ББА ще предложи своите коментари в изложения по-горе смисъл относно промените в ЗБНЗОК пред Здравната комисия при НС този четвъртък.


© 2024 BBA All rights reserved!