ББА: Респект към всички лекари, не на агресията

19.01.2022

Цялото ни общество дължи огромен респект към всички лекари, които понасят в най-голяма тежест пандемията и са на първа линия, за да пазят човешкия живот и здраве. Българска болнична асоциация осъжда остро проявата на агресия над лекари и призовава отговорните институции за незабавна реакция спрямо лица, упражнили вербално или физическо насилие над медицински специалисти.

 

Само от началото на тази седмица станаха известни два случая на агресия към лекари – към д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско, и към медицинските специалисти в Ковид отделението на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“.

 

Освен вербална агресия, екипът на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ става жертва и на физическа такава. Двама млади мъже и една жена, изблъсквайки охраната, нахлуват в Ковид отделението на болницата и нападат медицинския персонал. Служителят на охранителната фирма, обслужваща болницата, е нападнат физически и понася удари в областта на главата.

 

Със заплахи за саморазправа, смърт и насилие, нападателите притискат в ъгъла дежурния лекар, а медицинските сестри в манипулационната зала стават жертва на словесни атаки, викове и заплахи за убийство.

 

Необяснимата агресия се случва ден, след като близък на нападателите е приет за лечение в болницата.

 

„Осъждаме като крайно неприемливи всички прояви на агресия, а заплахите за убийство към медици са абсолютно недопустими“, посочват в позиция от ББА.

 

Българска болнична асоциация обръща внимание и на факта, че медиците на първа линия са изправени пред огромни изпитания, преминавайки от четвърта в пета вълна на пандемията без ден почивка.

 

„Един от топ приоритетите на всички нива в държавата трябва да бъде разработването на  стратегия за овладяване на проблемите с кадрите в сектора на здравеопазването, като това включва и опазване на достойнството и здравето на медиците“, категорични са от ББА.


© 2024 BBA All rights reserved!