Декларация от ББА и НСЧБ относно: изявления на Д-р Дечо Дечев за реимбурсацията на лекарства в частните болници

13.01.2020

Декларация от ББА и НСЧБ относно: изявления на Д-р Дечо Дечев за реимбурсацията на лекарства в

13.01.2020

ДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

НА Р.БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ ДО

МИНИСТЪРА НА

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ

 

КОПИЕ ДО

Г-Н ДЕЧО ДЕЧЕВ

УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

от

„БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ”, ЕИК 176903298,

с адрес в гр. София, бул. Цар Борис III № 85

„НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ“, ЕИК 176542129

с адрес в гр. София, бул. Дондуков 115 А, ет. 3, ап. 18

ОТНОСНО: Изявления на Д-р Дечо Дечев за реимбурсацията на лекарства в

                        Частните болници

 

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщаме се към Вас по повод на изявленията в публичното пространство на Управителят на НЗОК, разпространено от множество медии, в което се сипят откровени лъжи срещу частните болници, което не следва да бъде толерирано повече и особено от високопоставен държавен служител.

Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на Частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Това е така, защото, както е известно за всички, и особено следва да я известно на Д-р Дечев, Касата заплаща по позитивен лекарствен списък!

Принципът на реимбурсация е – да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика на лекарства, НО НЕ ПО-ВИСОКА от цената, определена в позитивния лекарствен списък. Ето защо е невъзможно да се стигне до каквито и да било „девиации“, както твърди Дечев.

 

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, сме длъжни да припомним, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 26 февруари 2014 година, с което се задължават всички страни-членки до април 2016 година да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС. Като член на Европейския съюз България е длъжна да изпълнява директивите на Европейската комисия. За нас това изказване е политически ПР на гърба на Частните болници.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, и не е ясно кой и защо има интерес от това, да се настройват пациентите и самата гилдия с клевети и манипулация.

Това лято неформалното обединение на всички болнични асоциации по важните за Здравеопазването теми, доказа, че ние всички имаме един общ интерес своевременното и качeствено лечение на пациентите и той няма нищо общо с въпроса за собствеността! Защото всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия – те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия. Единствената разлика, за информация на Д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от Болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това – поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България.

С изказването си Д-р Дечев нарушава нашата Конституция и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност.

В Българска болнична асоциация членуват много частни болници и ние сме готови да поканим всеки, да провери по какви цени ни се заплащат лекарствените изделия. Спекулацията с въпросът дали покупката на лекарства се извършва след обществена поръчка, няма никакво отношение, към стойността на неговата реимбурсация от НЗОК, която е определена по нормативен ред и никой не може да го заобиколи!

Такъв тип медийни внушения не са от полза за никой участник в сектор Здравеопазване, който и без това е раздиран от напрежение по различни поводи.

С критиките си към Здравната система и МЗ Дечо Дечев засяга някой от болните теми в Здравеопазването, но предложенията му са публичен ПР, а не сериозни и задълбочени коментари. Всички болнични асоциации отправихме покана за среща до Министър-председателя преди Коледа и считаме, че е време обединени и във взаимодействие с институциите, да пристъпим към решаване на ключови проблеми в сектора, в полза на обществото и държавата ни.

                                                           С уважение:__________________________

София,                                                                                 адв. Свилена Димитрова

13.01.2020 г.                                                                        Председател на Българска болнична асоциация

 

 

                                                                                              __________________________

                                                                                 

                                                                                              Красимир Грудев

                                                                                             

                                                                                              Председател на УС

                                                                                              Национално Сдружение на

                                                                                              Частните болници


© 2024 BBA All rights reserved!