ББА: Начинът за провеждане на преговорни процеси не е чрез окупация на институции

06.03.2020

Българска болнична асоция изрази с декларация неодумението и несъгласието си с начина на провеждане на поредните протестни действия протестиращите медицински сестри. Декларацията е изпратена до премиера Борисов, до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и до председателя на парламентарната здравна комисия. 

 

Представлявайки голяма част от лечебните заведения в България, ББА заявява за пореден път своето категорично недоумение и несъгласие относно начина на провеждане на поредните протестни действия от група „представители“ на медицински сестри.

Чрез улични прояви, група хора с неустановена легитимност и неясна представителност се опитват да наложат внушения сред обществото, което е в абсолютен ущърб на цялата система, на пациенти, лекари, специалисти по здравни грижи.

Не смятаме, че начина за провеждане на преговорни процеси и постигане на удовлетворяващи за всички страни решения и е този, които се демонстрира чрез барикади в сградата на бившия Партиен дом и окупация на институциите.

Ние от ББА квалифицираме действията като „политически“  с целенасочен натиск към институциите и своеволно поведение от страна на определени фигури, което от своя страна нанася вреди на всички, като дискредитира всички лечебни заведения в страната и уронва авторитета на лекарското съсловие.

 Разрастващата се към днешна дата епидемиологична обстановка в страната изисква доверие от страна на пациентите, на което определено би се повлияло чрез подобни своеволни изяви.

Както и по-рано заявихме, ние от Българска болнична асоциация изразяваме своята готовност за сътрудничество с институциите с цел гарантиране на спокойствието на българските граждани, лекари и медицински работници, което от своя страна е от съществено значение за нормалното функциониране на здравната система.

Вярваме, че правилните решения в сектора се вземат в резултат на открита комуникация и конструктивен диалог между институции и заинтересовани страни по утвърдени и законоустановени начини.


© 2022 BBA All rights reserved!