Бърза помощ вече и за спешните медици

05.09.2017

Източник: в. Труд

Заповед за назначаване на координиращ прокурор, който да отговаря при нападенията над медици в столицата, влезе в сила в понеделник. Той ще приема сигнали за инциденти в центровете за спешна помощ, общинските и държавни болници. Неговият телефон ще бъде изпратен до центъра за спешна помощ в София, лечебните заведения със спешен прием и родилните отделения. Подобна система за защита на лекари и медицински сестри трябва да заработи на територията на цялата страна в най-кратки срокове. До 11 септември повсеместно трябва да е разработен алгоритъм за незабавни реакции при случаи на посегателство.

Медиците ще се свързват със съответния координиращ прокурор, който ще разпределя случаите към свои колеги след консултации с разследващите полицаи.

До тази мярка се стигна заради зачестилите случаи на физическа агресия срещу медици.

На 1 септември са били регистрирани две нови атаки в спешни отделения само за ден. При единия инцидент баща на болно дете е нападнал медицинска сестра в университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Причината е необоснована. Нападателят е бил задържан в ареста за 72 часа, а срещу него е образувано бързо производство.

Междувременно в Павликени 42-годишен мъж изпотрошил инвентар в Спешното отделение на болницата в града. Унищожени са медицинска етажерка, рафтове и мивка. По данни на дежурните мъжът бил в шок, защото същият ден погребал брат си и съпругата му, загинали в катастрофа. Озовал се в спешното, защото закарал близка, на която й прилошало на погребението.


© 2024 BBA All rights reserved!