Българска болнична асоциация: Създава се разделение между частни и държавни болници, което е вредно за системата Не са верни твърденията на д-р Дечев, че в други държави касите не плащат на частните болници

25.01.2019

Източник: Zdrave.net

Думите на управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев, че „Няма нито една частна болница, която да е създадена, за да решава медицински проблеми.“ са „недопустима обида към хилядите лекари, които решават изключително съществени здравни проблеми на милиони български граждани“. Това пише в отворено писмо до министър председателя Бойко Борисов и до председателя на Парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.  

Ето и пълният текст на писмото:

Българска болнична асоциация има амбицията да бъде обединител на всички лечебни заведения у нас – за болнична и извънболнична помощ – независимо от собствеността – частна, общинска или държавна, в полза на утвърждаването на стандарт за по-добро здравеопазване в България. За целта от създаването ни работим активно с Министерство на здравеопазването и останалите институции, като и всички заинтересовани лица.

На 22.01.2019г. управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви по Националната телевизия, че „Няма нито една частна болница, която да е създадена, за да решава медицински проблеми.“

Това изказване буди недоумение - излиза, че частните болници не решават медицински проблеми, а някакви други – вероятно произвеждат пластмасови изделия или търгуват с обувки или може би развиват някаква незаконна дейност. Това е недопустима обида към хилядите лекари, които решават изключително съществени здравни проблеми на милиони български граждани. В обществото не е тайна, че в много случаи частните болници предоставят по-добри здравни услуги от държавните болници. Ние категорично заявяваме, че в частните болници нерегламентираните плащания са много по-малко отколкото в държавните. Все повече пациенти се обръщат за решаване на техните здравни проблеми към частните болници. Никой управител на Здравна каса по света не си е позволявал такива думи към частните болници. Да, има държави, където няма частни болници – например Северна Корея – може би д-р Дечев мечтае да се върнем към техния здравен модел?

Абсолютно неверни са думите на управителя на НЗОК, че в другите държави здравноосигурителните каси не плащали на частните болници. Точно обратното е в почти всички държави по света. С изключение на вероятно само на Северна Корея и няколко подобни държави. Нима в Германия здравноосигурителните каси не плащат на частните болници?

Използваме случая, за да акцентираме върху нещо, което също се знае - частните болници не са в равнопоставено положение с държавните, въпреки че практически всички са търговски дружества. В много от държавните болници непрестанно се налива държавна помощ и въпреки това голямата част от държавните болници са на огромна загуба, поради неконтролираните харчове.

Обръщаме се към Вас, защото за всички изглежда, че държавата започна разправа с частните болници. Само пример - Беше отнет лиценза на частна болница заради недоказано едно единствено твърдение за нарушение. Има държавни болници със стотици нарушения, срещу които не се взимат мерки.

Ние от ББА не делим болниците на частни и държавни, а ги ценим по качеството на медицинските услуги, които предоставят - нямаме нищо против държавните болници, но подобни твърдения, като това на г-н Дечев са абсолютно неверни и само създават разделение между частните и държавните болници, което е изключително вредно за здравната ни система.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!