Бъбречните усложнения са едно от лицата на „дългия ковид“

03.03.2022

Източник: УМБАЛ "Пълмед"

 

Д-р Станимира Кодинова, началник на Отделение по урология в УМБАЛ „Пълмед“

 

Д-р Кодинова, какво представляват  профилактичните и диагностичните пакети в областта на урологията, които въведе ДКЦ „Пълмед“ и защо акцентът пада върху цистит, бъбречно-каменна болест и еректилна дисфукция?

 

Чрез профилактичните и диагностичните пакети в областта на урологията, които стартира ДКЦ „Пълмед“, се осъществява ранна и точна диагностика на едни от най-значимите урологични заболявания, каквито са именно бъбречно каменната болест (БКБ), инфекциите на пикочо-отделителната система (ПОС) и еректилната дисфункция. Пакетите предлагат лабораторна и ултразвукова диагностика. Освен с уролог, при необходимост пациентите се консултират и с други специалисти.

 

Наблюдавате ли в практиката си значително обостряне на хроничните урологични заболявания след прекаран КОВИД-19?

 

Като говорим за профилактиката на постковидните усложнения имаме предвид медицина, уповаваща се на доказателства. Вирусът на Ковид-19 засяга респираторната система, засяга кръвта, храносмилателния тракт и уринарната система и в резултат може да се намери в урината, фекалиите и кръвта. Бъбречните усложнения зависят от тежестта на прекарания Ковид-19. Времето на поява е различно. Те са едно от важните лица на многоликия така наречен „дълъг ковид“. Задължително трябва да се направи контролен преглед, защото може да има промени в бъбреците, но това да е без симптоми. Трябва да се направи ехография и лабораторни изследвания. Изследванията се налагат и поради факта, че бъбречните заболявания са познати като „тихите убийци”. Знае се, че вирусът атакува клетките чрез ангиотензин конвертиращия ензим (АСЕ 2), а АСЕ 2 рецепторите са високо експресирани в бъбрека, по-точно в тубуларния епител. Ако грижата за бъбреците не е интегрирана част от постковидната стратегия, то ние ще загубим възможност да помогнем на стотици хора, които нямат идея, че функцията на бъбреците им е намаляла заради вируса.

 

Какви най-често са оплакванията, които могат да ни подскажат за проблем?

 

Най-често болните идват в кабинета с оплаквания от намалено количество урина, никтурия (уриниране през нощта), необяснима слабост, подуване на глезените и хипертония. Изследванията, които се правят в тези случаи са: пълна кръвна картина, С-реактивният протеин, рутинно изследване на урина, креатинин, урея, Na, K, белтък в 24-часова урина и ултразвуково изследване.

 

Бъбречната недостатъчност може да се прояви остро или хронично, като 20 % от острата е с риск за хронична бъбречна недостатъчност.

 

Много мъже в различни възрастови групи са с по-чести оплаквания от простатити и орхити (възпаления на тестиса), защото АСЕ 2 се намира и в простатата. Вирусът може да не инфектира директно тестиса, но той активира вторичен автоимунен отговор, който може да причини автоимунен орхит или  сегментен васкулит поради тромбоза. Има много данни, че блокирането на тестостерона намалява риска от коронавирус при мъжете. Както се знае наличието на онкологично заболяване удвоява риска от смърт при коронавирус. Болните с карцином на простатата обаче приемат антиандрогенни препарати и смъртността от Ковид-19 при тях намалява до 4 пъти.

 

При болни с доброкачествена хиперплазия на простатата и с Ковид-19 се наблюдава екзацербация (обостряне) на симптомите на долния уринален тракт и задвижване на възпалителните процеси в простатната жлеза.

 

Репродуктивното здраве при мъжа може да се засегне също при Ковид-19. Ако това е налице, се наблюдава завишение на серумния лутеинизиращ хормон и отношението на тестостерона към LH  значително намалява, а това е потенциален маркер за субклиничен хипогонадизъм (състояние, при което в организма на мъжа не се образува достатъчно количество мъжки полов хормон тестостерон).

 

Увеличават ли се пациентите с усложнения и налага ли се често хоспитализация или амбулаторно се овладяват голяма част от неразположенията?

 

Наблюдава се увеличение на пациентите с усложнения от ковид инфекцията, които изискват комплексно лечение. Засегнати са различни органи и като се има предвид, че в болницата ни се лекуват всички заболявания, трябва да се направи профилактика, точна диагностика и при нужда да се насочи към точната клиника.

 

На 10 март отбелязваме Световния ден на бъбречното здраве. Какви съвети бихте дали за профилактиката на тези заболявания и какво да правят хората с вече установени увреждания в тази област?

 

Световният ден посветен на бъбречното здраве цели разпространение на информация за значимостта на бъбречните заболявания, а също как да се предпазим от възникване на усложнения, кои са рисковите фактори и как да се живее с бъбречно заболяване. Ние като уролози следим за остри обструктивни състояния и усложненията им.

 

Мотото на тазгодишния световен ден е да се запълнят пропуските в обучението за бъбречно здраве. В тази насока ние извършваме прегледи за откриване на урологични заболявания водещи до бъбречна недостатъчност. Трябва да се наблегне на профилактиката и на хроничните състояния като се контролира диабета, повишеното кръвно налягане, да се избягва приема на противовъзпалителни и обезболяващи таблетки, да се приемат достатъчно течности и др.

 

Интервюто може да намерите тук.

 


© 2024 BBA All rights reserved!