Адв. Свилена Димитрова: Здравеопазването е в постоянен недостиг - на средства, на персонал, на желание за промяна

23.12.2022

Източник: БНР, Хоризонт

 

Откакто здравеопазването влезе в центъра на ежедневието ни покрай пандемията все си казваме, че вече сме разбрали колко фундаментално важно е, но освен на думи, няма голям напредък да му се даде такъв приоритет, че това да бъде осезаемо за пациентите и за самата система. Това мнение изрази пред БНР адвокат Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

 

Тя акцентира върху общия размер на здравните ни вноски на този етап - каква средна стойност формират те спрямо разходите за здравеопазване в Европа или в съседните ни държави, с които можем да се сравняваме.

 

Продължаваме да бъдем с постоянен недостиг – било то на средства, на усилия, на персонал, на желание за промяна, смята Димитрова.

 

Здравето е безценно, но наистина има някаква цена, подчерта тя.

 

Системата не съумява да събуди достатъчно доверие в нашите лекари и специалисти, посочи в коментара си Свилена Димитрова. По думите ѝ специалистите ги имаме, но трябва да се инвестира повече време в нуждите на хората.

 

"Трябва да покажем на хората какво могат да получат като здравна услуга и те да се чувстват спокойни къде и как да я получат."

 

"Има райони, където хората сякаш са забравени и по отношение на здравеопазване. Трябва да има решение на общодържавно ниво. Много голяма част от хората въобще не внасят осигуровки. Трябва специализиран поглед за тези малки населени места. Те са част от нашето общество, генерират част от нашия БВП, те съществуват и не можем да ги забравяме. Не може над 60 на сто от хората да не са били прегледани, да не са потърсили помощ и да са системно нелекувани", изтъкна Свилена Димитрова в предаването "Преди всички" с водещ Силвия Великова.

 

Материалът е качен тук


© 2023 BBA All rights reserved!