Артроза – какво е важно да знаем?

24.10.2022

Източник: МБАЛ "Доверие"

 

Съществуват много видове артрозните заболявания. Каква е разликата между артрит и артрозата? Въпреки че и двете заболявания са свързани с увреждане на ставите, причините, симптомите и лечението са доста различни. 

 

Една от основните разлики между артрит и артроза е, че артрозата може да засегне всяка става в човешкото тяло и се наблюдава най-често при възрастните. При по-младите се появява в следствие на посттравматични състояния. При професионалните спортистите се появява често, тъй като ставите се пренатоварват и по-бързо се износват.

 

Артрозата се дължи на износването на хрущяла в ставите. С времето целият хрущял може да се износи и да доведе до болезнен контакт между костите. Признаците, за които е важно да следим, са:

 

  • Болки – Усеща се често през деня, дори при пипане на самата кожа над ставата. Колкото по-малко остава от хрущялната тъкан, толкова повече болка изпитва човек.
  • Скованост -  Изпитва се най-често след събуждане или дълга почивка.
  • Пукане – Може да се чуе пукащ звук, когато засегнатата става се движи - резултат от недостатъчния хрущял, който служи за осигуряване на  плавно движение между двете кости. 
  • Твърдост -  наблюдава се по-често в по-късните стадии на артроза, като може да се усетят през кожата.

 

Има няколко вида артроза - цервикална, торкална и ломбална артроза. При първата неприятните усещания се намират в шията. При торакалната се усещат болки в гръдния кош. При последната болките се намират в седалището, по бедрата, чак до стъпалата.

 

За съжаление артрозата не се лекува напълно. Съществуват методи, които могат да облекчат болката - оперативни и неоперативни (физиотерапия, балнеолечение).

 

Храната също играе важна роля. Препоръчително е да се ядат богати на калций продукти, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Плуването също е благоприятно за болните от артроза.

 

Артритът от своя страна е възпаление на ставите. 

 

Той може да се среща и при млади хора. При това заболяване не се наблюдава деформиране на засегнатите стави. Артритът може да бъде и последица от артрозата. Ако той се развива постепенно, се превръща в хронична форма. Към днешна дата не са установени всички фактори, които могат да причинят заболяването.

 

Едни от причините може да са нараняване или инфекция. Артритът може да бъде причинен и от нарушения в метаболизма, заболявания на нервната система или дори липса на витамини. Причината, поради която най-много хора страдат от артрит, остава инфекциите. По-интересното е, и все още необяснимо, че тялото развива възпалителна реакция срещу собствената си тъкан.

 

Най-често срещаните видове артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит. Остеоартритът причинява разпадане на твърдата и хлъзгава тъкан, която покрива краищата на костите. Ревматоидният артрит е заболяване, при което имунната система атакува ставите, като започва с лигавицата.

 

  • Симптомите, които сигнализират за артрит са:
  • Подуване  - Подува се частта, където е възпалената става
  • Остра болка – Появява се изведнъж, най-вече през нощта
  • Зачервяване – Кожата върху възпалената става може да се зачерви
  • Скованост – Усеща се най-често след кратка почивка или събуждане от сън

 

Лечението на артрита е различно в сравнение с това на артрозата. 

 

Много важна роля вземат лекарствата. Става ли въпрос за инфекциозен артрит антибиотикът е почти задължителен. 

Спортът също помага, защото упражненията могат да подсилят мускулите около ставите. Лекарите биха препоръчали физио- или балнеотерапия, но зависи от вида артрит. 

Ако пациентът е с наднормено тегло, е хубаво да отслабне, за да се облекчи натоварването. Ограничаването от мазни, преработени храни и премахването на никотина и алкохола биха оказали благоприятен ефект. Също така би било добре да се приемат повече зеленчуци и плодове, както и пълнозърнести храни и богати на калций продукти. 

 

Ранната превенция е изключително важна. 

 

Колкото по-рано започнем да се грижим за нашето тяло и особено за ставите, толкова по-лесно може да избегнем артрита и да облекчим артрозара. 

 

Още за артрозата и артрита, както и кои са модерните методи за лечение ще чуете от епизода на подкаста “Беседи за здравето”, в който разговаряме с д-р Антон Антонов – ортопед в медицински комплекс „Доверие“.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2023 BBA All rights reserved!